Minister chce zalegalizować produkcję nalewek, okowit i destylatu

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
18-07-2019,9:30 Aktualizacja: 18-07-2019,9:38
A A A

- Będę dążył do zalegalizowania w Polsce produkcji okowit, nalewek i destylatów - powiedział Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa. Chodzi o produkcję wysokiej jakości alkoholu na niewielką skalę.

Polityk mówił, że w Polsce chęć zalegalizowania produkcji alkoholi w gospodarstwach rolnych napotyka na wiele barier.

domowe nalewski, kas, sprzedaż alkoholu, degustacja alkoholu, ustawa o wychowaniu w trzeźwości

Degustacja na festynie zabroniona. KAS ma na oku domowe nalewki

W kraju mogą być sprzedawane tylko wyroby alkoholowe z polskimi znakami akcyzy. Degustacji alkoholi nie można prowadzić podczas plenerowych imprez. I bez znaczenia jest fakt, że jest bezpłatna, a oferowany trunek to nalewki domowej...

Wysuwane są m.in. zarzuty, że bez kontroli będzie to promowanie bimbrownictwa, "trucie ludzi paskudztwem", ale także padają argumenty, że jest to produkt akcyzowany, który dostarcza państwu dochodów na realizację m.in. celów społecznych.

Najcięższe zarzuty wysuwają organizacje zwalczające alkoholizm, o tym, że taka produkcja będzie "rozpijaniem społeczeństwa i promowaniem alkoholizmu w Polsce".

- Ja się z tym nie zgadzam. Skoro doświadczenia Austrii, Słowacji, Węgier czy krajów bałkańskich są jednoznacznie pozytywne, a Polacy bardzo często, wyjeżdżając za granicę kupują alkohole, jak: śliwowicę, wiśniówkę, palinkę itp., to dlaczego w Polsce udajemy, tolerując nielegalną produkcję, że państwo nad tym panuje, że zalegalizowanie tego będzie czymś złym - zastanawiał się minister.

Zaznaczył, że alkohol jest elementem kultury w Europie i ważnym produktem handlowym i to także trzeba zauważać.

skażone nalewki, nalewki regionalne, kas, Krajowa Administracja Skarbowa, nielegalny alkohol

Nalewki często są skażone. Mamy duży problem z alkoholami

Środek wykorzystywany do czyszczenia tonerów i drukarek może znajdować się w nielegalnym alkoholu sprzedawanym jako tradycyjne nalewki. Trzeba uważać, co się kupuje m.in. na letnich imprezach plenerowych. Intensywne kontrole rynku...

Wyjaśnił, że nie chodzi o to, by zezwolić na produkcję w piwnicach, bo ona nie daje odpowiedniej gwarancji jakości i bezpieczeństwa, ale o przetwarzanie produktów wytwarzanych w gospodarstwie w niedużych gorzelniach pod pełną kontrolą, przy zastosowaniu nowoczesnej aparatury, dającej gwarancje jakości produktu.

Mogłoby to wyglądać tak, że rolnik przygotowuje zacier i umieszcza go w plombowanych beczkach, następnie byłby on przerabiany w gorzelni. - Na pewno nie będzie to produkcja w każdym gospodarstwie. Na razie być może takich małych destylarni nie ma, ale jeżeli rynek się otworzy, to one powstaną - argumentował szef resortu rolnictwa.

- Nie obawiam się zarzutów, że jest to rozpijanie społeczeństwa, bo w ten sposób wyprodukowany alkohol, który będzie ekskluzywny i elitarny, z konieczności będzie musiał być drogi, a więc osoba uzależniona od alkoholu jego nie kupi - powiedział Ardanowski.

Jego zdaniem, w walce z alkoholizmem raczej trzeba zastanowić się nad sprzedażą taniego wina owocowego czy nad ulgami do piwa, które nie mają żadnego uzasadnienia w kulturowym charakterze tego napoju i jego jakości.

Polityk poinformował, że gdyby produkcja nalewek, okowit czy destylatów została zalegalizowana, to możliwe jest zwolnienie producentów z połowy akcyzy i w tym kierunku prowadzone są rozmowy z ministrem finansów.

- Jak się uda, to do wyborów to zrobimy, a jak nie to - po wyborach, ale tematu nie odpuścimy - zadeklarował minister.

Podkreślił, że od trzech lat próbuje tę sprawę rozwiązać. - Tych kroków już zostało wykonane tyle, że jesteśmy już absolutnie na ostatniej prostej, do mety może zostało 50 metrów i nie jest to bieg na 100 metrów, tylko na 3 kilometry - zaznaczył Ardanowski.
 

Poleć
Udostępnij