Warzywnictwo
RSS-
22-08-2016,22:25
Ogórki to polska specjalność
Polacy jedzą bardzo dużo ogórków. Uprawiamy ich w Polsce prawie 20 tys. hektarów. A ogórki w ponad 90 proc. przetwarzamy. -
25-07-2016,7:50
Szkodniki zaatakowały uprawy. Mniej kapusty i kalafiorów
Larwy owadów niszczą liście kapustnych, co powoduje mniejsze dostawy np. kalafiorów i kapusty. Szkodniki zaatakowały także uprawy kapusty pekińskiej, kalarepy i brokułów – informują eksperci z Bronisz. -
15-07-2016,16:00
Warzywa gruntowe pod dobrą ochroną
Zastosowanie programów ochrony opartych o preparaty powierzchniowe i systemiczne, takie jak preparat Scorpion 325SC firmy Syngenta, pozwoliło na skuteczną ochronę przeciwko wielu patogenom, w tym mączniakowi prawdziwemu. -
10-07-2016,9:45
Zmiany w oznakowaniu ziemniaków
Zgodnie z nowym rozporządzeniem ministra rolnictwa, oznakowania powinny być umieszczane "w sposób trwały i widoczny" na każdym opakowaniu jednostkowym. -
07-07-2016,8:50
Szparagi nie mają konkurencji. Ceny biją rekordy
Kończący się sezon szparagowy przyniósł około 6 tys. ton towaru zebranego z 2 tys. hektarów - podaje Polski Związek Producentów Szparaga. Marian Jakobsze, prezes PZPS, zastrzega, że na razie to tylko szacunki. -
01-07-2016,11:30
Warzywa to komplet niezbędnych witamin i minerałów
Dietetycy zalecają, aby osoby aktywne fizycznie spożywały duże tygodniowe dawki brokułów. Warzywa te bowiem wzmacniają stawy i sprawiają, że są bardziej elastyczne.