Tuczniki droższe niemal o 20 centów!
Ceny tuczników na niemieckiej "dużej giełdzie" VEZG rosną trzeci tydzień z rzędu. Zwierzęta te obecnie kosztują 1,5 euro za kg wbc. W przeliczeniu na polską walutę po kursie euro z 2 marca wg NBP (4,7989) jest to 7,19 zł za kg wbc.
Hodowcy i producenci tuczników w ostatnich tygodniach otrzymują dobre informacje odnośnie ceny skupu tych zwierząt. W najnowszych notowaniach VEZG z 2 marca odnotowano trzeci z rzędu i zarazem największy wzrost oferowanej stawki, który wyniósł 18 centów.
Cena tuczników na niemieckiej "dużej giełdzie" VEZG wzrosła trzeci tydzień z rzędu. Zwierzęta te kosztują obecnie 1,50 euro za kg wbc. W przeliczeniu na polską walutę po kursie euro z 2 marca wg NBP (4,7989) jest to 7,19 zł za kg wbc.
Powiało optymizmem. Ceny tuczników rosną
- Coraz bardziej ożywiony popyt na niemieckim rynku trzody chlewnej i podaż, która w porównaniu z tym nie jest już w pełni wystarczająca oznacza, że ceny tuczników gwałtownie wzrosną w nowym tygodniu ubojowym - czytamy w komunikacie VEZG.
Zakłady mięsne w Niemczech ostatni raz płaciły wyższą stawkę za tuczniki 9 czerwca 2021 roku.
Wzrost cen tuczników na niemieckiej "dużej giełdzie" począwszy od 16 lutego, wyniósł już 30 centów.
VEZG informuje, że podobnie jak tuczników, zakłady mięsne poszukują także macior rzeźnych.
- Branża loch rzeźnych nadal szybko się rozwija. Ceny prawdopodobnie będą nadal rosły - czytamy w komunikacie VEZG.
Cena tuczników w wysokości 1,50 euro za kg wbc będzie obowiązywała od 2 do 9 marca.
-
Czy Polska może odbudować produkcję prosiąt?
-
Ceny tuczników stabilne w maju. A jak będzie w czerwcu?
-
ASF. Zmiany w strefach nie wszędzie na korzyść hodowców
-
Giełda VEZG 8 maja. Stagnacja się pogłębia
-
Konsumenci oczekują jakości. Co mogą zrobić hodowcy świń?
-
Krajowa Rada Wieprzowiny rozmawiała z politykami o wsparciu dla hodowców
-
Giełda VEZG na początku maja nie uległa zmianie
-
Duńczycy stawiają na tucz. Czy to zagrożenie dla polskich producentów?
-
Ceny tuczników nie wzrosną, ale też nie powinny maleć
-
Średnia cena tuczników w Unii Europejskiej wzrosła
"Hoduj z głową"
Hoduj z głową świnie 2/2024
-Żeby rozród działał dobrze
-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie
-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF
Hoduj z głową bydło 2/2024
-Okiem doradcy - cicha ruja
-Sucha masa jest kluczowa
-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?
-TMR w teorii i praktyce
-
13-05-2024,10:15
Jak zadbać o zdrowie żwacza?
-
18-04-2024,9:05
Stres cieplny u bydła. Jakie są jego skutki?
-
17-04-2024,12:00
Aliplusowanie zbóż po francusku
-
17-04-2024,10:00
Jak wyżywić przyszłe pokolenia w zrównoważony sposób?
-
26-03-2024,14:30
O kwasicy bydła w Krakowie. Potężna dawka wiedzy
-
13-03-2024,9:30
Nagrodzone produkty Targów Ferma
-
18-02-2024,7:55
Hoduj z Głową Świnie nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
09-02-2024,11:10
Hoduj z Głową Bydło nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
11-10-2023,8:05
Nowe wydanie Hoduj z Głową Świnie. Wideo
-
01-10-2023,11:30
Nowe wydanie Hoduj z Głową Bydło. Wideo
-
24-08-2023,9:10
Krajowy Dzień Kukurydzy Garzyn 2023
-
03-08-2023,15:50
"Hoduj z Głową Świnie". Co zawiera nowe wydanie?