Stabilizacji cen tuczników ciąg dalszy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
11-08-2017,12:30 Aktualizacja: 11-08-2017,12:28
A A A

Żywca wieprzowego jest mało, a popyt na te zwierzęta wciąż pozostaje duży. Ceny skupu jednak nie rosną, ale także nie maleją utrzymując wysoki poziom. Ubojnie w wielu unijnych krajach kolejny tydzień nie zmieniły więc stawek.

Zakłady mięsne w Polsce w tym tygodniu w większości przypadków utrzymują ceny na ubiegłotygodniowym poziomie. Jednak jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej w transakcjach jego członków cena tuczników wzrosła do 5,61 zł za kilogram żywca tj. o 7 groszy w stosunku do ubiegłego tygodnia.

ognisko asf, wirus asf, trzoda chlewna, główny lekarz weterynarii

ASF znowu w natarciu. Mamy pięć nowych ognisk

Wirus ASF znów został zawleczony do chlewni. Niemal przez dwa tygodnie cieszyliśmy się brakiem informacji dotyczących nowych zakażeń świń. Niestety podobnie jak w zeszłym roku wszystko wskazuje na to, że rozpoczął się właśnie najbardziej...

Producenci tuczników w Niemczech już piąty tydzień z rzędu otrzymują za te zwierzęta 1,70 euro za kilogram w wadze poubojowej ciepłej tj. około 7,2 zł/kg.

Ubojnie w Niemczech, jak informują analitycy KZP-PTCH, nie płacą już stawek poniżej ustalonych cenników przez producentów i przetwórców.

Zakłady mięsne w Wielkiej Brytanii zdecydowały się na małą korektę ceny w dół o 0,13 proc. do poziomu 164,54 funta za 100 kg tj. ok 7,77 zł za kilogram tuszy

Tuczniki we Francji w notowaniach z 10 sierpnia również były tańsze, niemal o 0,5 proc.  Ich cena wyniosła 1,468 za kg tuszy 56 proc. chudego mięsa tj. około 6,3 zł/kg. Jak informuje KZP-PTCH tamtejsi producenci zarabiają obecnie ok. 20-30 euro na tuczniku.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu