Produkcja wieprzowiny mocno spadnie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
13-06-2016,14:15 Aktualizacja: 13-06-2016,14:39
A A A

Eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej oceniają, że można oczekiwać, że w tym roku mocno spadnie produkcja wieprzowiny w naszym kraju.

Przedstawiciele IERiGŻ zapowiadają, że w związku ze zmniejszeniem pogłowia, w pierwszym półroczu 2016 roku produkcja wieprzowiny może być mniejsza o ok. 8 proc. w skali roku i wynieść ok. 1.090 tys. ton.

Ale to nie koniec złych wiadomości. Z powodu pogłębiającej się redukcji pogłowia, w drugim półroczu spadek wytwórczości może wynieść ok. 10 proc. do 1.050 tys. ton.

W rezultacie w całym 2016 r. produkcja wieprzowiny może wynieść około 2.140 tys. ton, co w skali roku oznacza spadek o ok. 9 proc.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu