Niemcy ubijają mniej świń bo mniej importują

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
07-12-2018,18:45 Aktualizacja: 07-12-2018,18:48
A A A

Produkcja świń w Niemczech zmalała. W efekcie o 2,5 procent zmniejszyła się również wielkość ubojów. Dlaczego tak się dzieje?

W Niemczech w ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy tego roku ubito w sumie 42,36 mln sztuk świń. Jak informuje portal 3trzy3 na podstawie informacji przekazanych przez hiszpańskie ministerstwo rolnictwa, jest to o 1,08 mln mniej (-2,5 proc.) niż w tym samym okresie w ubiegłym roku.

Produkcja wieprzowiny w Niemczech w okresie od stycznia do września 2018 rok zmalała o około 99 400 ton tj. o 2,4 procent. Osiągnęła ona poziom 3,99 miliona ton.

Grzegorz Majchrzak, polsus, hodowla trzody chlewnej, wieprzowina, ustawa odorowa

Hodowcy trzody w potrzasku prawa budowlanego i oporu społecznego

Odbudowywanie pogłowia trzody chlewnej jest niemożliwe, skoro przez kilka lat trzeba toczyć wojnę o zezwolenia na budowę nowych obiektów inwentarskich - narzekano podczas posiedzenia sejmowej komisji rolnictwa. Grzegorz Majchrzak, prezes...

Spadek produkcji świń u naszego zachodniego sąsiada jest spowodowany przez dwa czynniki. Po pierwsza zmalał import świń przeznaczonych do uboju.

W pierwszych dziewięciu miesiącach 2018 r. w niemieckich rzeźniach ubitych zostało 2,49 miliona świń z innych państw członkowskich UE.

Ubój świń z importu zmalał w sumie o 521 000 zwierząt tj. o 17,3 proc. w porównaniu z tym samym okresem w 2017 roku.

Hodowcy świń w Niemczech również dostarczyli do ubojni mniej zwierząt tj 39,84 mln sztuk. Spadek ten liczył 556,800 świń tj. 1,4 proc. w porównaniu do ubiegłego roku.

  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu