Hodowcy są na przegranej pozycji. Zakłady narzucają im ceny skupu

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
20-02-2019,8:55 Aktualizacja: 20-02-2019,8:57
A A A

Pogłowie macior, według ostatniego raportu Głównego Urzędu Statystycznego, zmalało aż o 18 procent. To największy spadek w historii.

"Pogłębiający się kryzys w sektorze produkcji trzody chlewnej w Polsce wynika z wielu przyczyn administracyjnych, do których można zaliczyć z jednej strony dążenie rządzących do utrzymania produkcji trzody chlewnej w małych gospodarstwach, a z drugiej do ograniczania produkcji w gospodarstwach wielkotowarowych" czytamy w komunikacie Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.

Grupy producenckie, które wydają się być dobrą alternatywą dla hodowców, niestety póki co nie spełniają swojego zadania.

Hoduj z Głową, APRA, żywienie trzody chlewnej, afrykański pomór świń

Forum Hoduj z Głową Świnie podczas targów Ferma w Łodzi

Afrykański pomór świń, bioasekuracja, żywienie tuczników, biegunki w początkowym etapie tuczu oraz praktyczne sposoby zwalczania PRRS. To główne tematy forum hodowli trzody chlewnej zorganizowanej przez redakcję czasopisma...

Pogłowie macior maleje. Rynek nie lubi jednak próżni. Jak podkreślają przedstawiciele KZP-PTCH, likwidacja stada podstawowego jest rekompensowana importem prosiąt do Polski.

W ubiegłym roku do naszego kraju przyjechało aż 7 mln sztuk prosiąt. W efekcie co trzeci tucznik ubijany w Polsce pochodzi z importu.

"Sektor przetwórczy skupując surowiec od wielu producentów posiada dużą siłę negocjacyjną w stosunku do producentów żywca wieprzowego. Dopuszczono do dużej koncentracji przetwórstwa co pogorszyło pozycję negocjacyjną producentów trzody chlewnej" czytamy w komunikacie KZP-PTCH.

Hodowcy mają słabszą pozycję negocjacyjną, jeśli produkują żywiec wieprzowy przy mniejszej koncentracji.

Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej, trzoda chlewna, budowa chlewni, władze lokalne

Hodowcy świń coraz częściej mają problemy z nowymi inwestycjami

"Ograniczanie przestrzeni produkcyjnej na polskiej wsi stało się powodem konfliktów społecznych zaostrzających się szczególnie podczas postępowań administracyjnych przy lokalizacji nowych inwestycji lub modernizacji istniejących...

Organizacje branżowe zrzeszające producentów świń nie mogą reprezentować swoich członków podczas negocjacji cenowych.

W Polsce, w odróżnieniu od innych państw członkowskich Unii Europejskiej, negocjowanie cen skupu żywca wieprzowego przez przedstawicieli organizacji zrzeszających hodowców, może być potraktowane jako zmowa cenowa.

"W rezultacie producenci, którzy są zmuszeni do indywidualnych negocjacji z dużym przetwórcą, otrzymują mniej korzystne warunki dostaw niż mogliby otrzymać sprzedając żywiec po cenach wynegocjowanych przez ich organizację branżową" czytamy w komunikacie KZP-PTCH.

  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu