Ceny wieprzowiny rosną. Ostatnie podwyżki przed świętami?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
19-12-2015,15:00 Aktualizacja: 19-12-2015,14:36
A A A

Tuczniki w Polsce drożeją, na co bez wątpienia wpływają święta Bożego Narodzenia. Jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej w ostatnim tygodniu zakłady mięsne z uwagi na duże zapotrzebowanie żywca podnosiły ceny skupu.

W transakcjach prowadzonych przez członków KZP-PTCh w 51 tygodniu 2015 r. tj. od 14 do 20 grudnia ceny skupu wynosiły 3,98 zł/kg żywca tj. o 4 grosze więcej niż tydzień wcześniej. Z kolei według notowań Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w 50 tygodniu były one wyższe o 14 groszy w porównaniu do 49 tygodnia i wynosiły 5,04 zł/kg wbc (wagi bitej ciepłej).

Podwyżki cen w wielu krajach Unii Europejskiej mimo ożywionego przedświątecznego ruchu pozostały jednak niezmienione. Wśród liderów produkujących najwięcej wieprzowiny najwyższe ceny otrzymują hodowcy w Danii. Wynoszą one 1,32 Euro/kg tj. ok. 5,64 zł/kg wbc.

Jak informują analitycy KZP-PTCh ceny w Austrii, Belgii, Holandii oraz Niemczech utrzymują się na wyrównanym poziomie. Z kolei w Wielkiej Brytanii ostatnie notowania przyniosły niewielkie spadki. Mimo to cena w tym kraju nadal pozostaje na bardzo wysokim poziomie i wynosi 1,55 Euro/kg tj. ok. 6,63 zł/kg wbc.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu