Jak wysoko ciąć kukurydzę na kiszonkę?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
28-09-2016,10:45 Aktualizacja: 28-09-2016,11:03
A A A
Niskie koszenie kukurydzy powoduje wzrost zawartość włókna w kiszonce oraz zwiększa ryzyko jej zanieczyszczenia ziemią lub pisakiem. Natomiast wysokie cięcie podwyższa koncentrację energii i suchej masy zbieranego materiału.
 
Kukurydzę przeznaczoną na kiszonkę należy zawsze zbierać powyżej poziomu zanieczyszczeń, które najczęściej sięgają wysokości 12-15 cm od ziemi. Jeżeli deszcz zmyje ziemię z roślin, to koszenie nawet na wysokości 15-20 cm od ziemi zabezpiecza przed nadmiernym zabrudzeniem sieczki.
 
warsztaty kukurydziane, Grubno, prezentacja odmian

Przepis na doskonałą kiszonkę podczas Warsztatów Kukurydzianych

Warsztaty Kukurydziane, które odbyły się w Gospodarstwie Rolnym Janiny Madej w Grubnie, były okazją do zapoznania się ze skutecznością zabiegów wykonanych produktami BASF i nawozami ADOB na plantacji kukurydzy LG. Przeprowadzono...
 
 
- Jeżeli rośliny są cięte zbyt wysoko zostawiamy na polu nawet 8 ton świeżej zielonki z ha. Dodatkowo obniżając wysokość cięcia zwiększamy wilgotność sieczki, gdyż rośliny najwięcej wody gromadzą w dolnej części łodygi. Należy jednak pamiętać, aby kosić kukurydzę powyżej poziomu zabrudzenia ziemią – podczas Warsztatów Kukurydzianych w Grubnie mówił Marek Skwira z firmy LG dodając, że optymalna wysokość zbioru to 15-20 cm od ziemi.
 
Zdaniem fachowca pozostawienie dużej ilości zielonej masy na polu nie ma uzasadnienia ekonomicznego. Mimo, że dolna część rośliny jest mniej strawna, to zawarte w niej włókno stymuluje przeżuwanie i produkcję śliny u krów. 
 
Dodatkowo w przypadku opóźnionego zbioru roślin niższe cięcie zwiększa wilgotność sieczki, co przekłada się na jej lepsze ubicie silosu. 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA