Hodowcy przeżuwaczy muszą zgłaszać wszystkie upadki zwierząt
Hodowcy przeżuwaczy powinni natychmiast zgłaszać wszystkie upadki zwierząt do właściwego terytorialnie powiatowego lekarza weterynarii.
Główny lekarz weterynarii informuje o konieczności zgłaszania przez hodowców zwierząt każdego przypadku padnięcia przeżuwaczy tj. bydła, owiec i kóz. Zgłoszenia należy kierować do właściwego terytorialnie powiatowego lekarza weterynarii.
Bogdan Konopka podkreśla, że zgłaszanie padłych zwierząt jest niezwykle ważne.
Weterynarze poczekają na szczepienia przeciw COVID-19
Przyczyna padnięcia nie jest decydująca
"Przypominam, że zgodnie z art. 42 ust. 1a ustawy z dnia 11 marca 2004r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, posiadacz zwierząt gospodarskich ma obowiązek natychmiastowego poinformowania właściwego terytorialnie powiatowego lekarza weterynarii o każdym przypadku padnięcia bydła, owiec lub kóz" czytamy w komunikacie głównego lekarza weterynarii.
Inspekcja Weterynaryjna informuje, że przepis ten nie uzależnia zgłoszenia, o którym mowa powyżej, od stanu zdrowotnego zwierząt oraz wystąpienia podejrzenia choroby zakaźnej w siedzibie stada.
Hodowcy przeżuwaczy powinni zgłaszać wszystkie upadki tych zwierząt bez względu na przyczynę padnięcia bydła, owiec lub kóz.
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)
-
Czy Polska może odbudować produkcję prosiąt?
-
Cicha ruja u krów. Porada od Emiwo
-
Cena mleka w Polsce już 5 miesiąc wyższa niż w UE
-
Ceny tuczników stabilne w maju. A jak będzie w czerwcu?
-
ASF. Zmiany w strefach nie wszędzie na korzyść hodowców
-
Giełda VEZG 8 maja. Stagnacja się pogłębia
-
Konsumenci oczekują jakości. Co mogą zrobić hodowcy świń?
-
Cicha ruja u krów. Porada od Agrocentrum
-
Manifest rolników: rolnictwo musi osiągnąć strategiczne znaczenie
"Hoduj z głową"
Hoduj z głową świnie 2/2024
-Żeby rozród działał dobrze
-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie
-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF
Hoduj z głową bydło 2/2024
-Okiem doradcy - cicha ruja
-Sucha masa jest kluczowa
-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?
-TMR w teorii i praktyce
-
18-04-2024,9:05
Stres cieplny u bydła. Jakie są jego skutki?
-
17-04-2024,12:00
Aliplusowanie zbóż po francusku
-
17-04-2024,10:00
Jak wyżywić przyszłe pokolenia w zrównoważony sposób?
-
26-03-2024,14:30
O kwasicy bydła w Krakowie. Potężna dawka wiedzy
-
13-03-2024,9:30
Nagrodzone produkty Targów Ferma
-
26-02-2024,14:00
Podpowiadali jak zrobić dobry TMR
-
18-02-2024,7:55
Hoduj z Głową Świnie nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
09-02-2024,11:10
Hoduj z Głową Bydło nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
11-10-2023,8:05
Nowe wydanie Hoduj z Głową Świnie. Wideo
-
01-10-2023,11:30
Nowe wydanie Hoduj z Głową Bydło. Wideo
-
24-08-2023,9:10
Krajowy Dzień Kukurydzy Garzyn 2023
-
03-08-2023,15:50
"Hoduj z Głową Świnie". Co zawiera nowe wydanie?