Montbeliarde dla sera

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: r.leroch hoduj@apra.pl
31-12-2015,4:35 Aktualizacja: 04-01-2016,9:01
A A A

Montbeliarde to rasa, która bardzo dobrze nadaję się do produkcji mleka przeznaczanego na sery. Przykład obory z Francji pokazuje, że na początku nie trzeba mieć wcale zmodernizowanych budynków a zwykłe pastwisko może być bardzo dobrą bazą paszową.

W gospodarstwie utrzymywanych jest 85 krów, a powierzchnia samych pastwisk wynosi 108 hektrów. Podstawą żywienia oprócz pastwiska jest siano oraz dodatek paszy treściwej. Jak podaje hodowca, krowy przebywają na pastwisko, zależnie od warunków pogodowych, ok. 6 miesięcy oraz zużywa w roku około 1800 kg paszy treściwej na sztukę. Produkując sery uzyskuje korzystniejszą cenę mleka, ponieważ w gotowym produkcie cena ta wzrasta niemal trzykrotnie.

 

Poleć
Udostępnij
ass="left">Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA