Bydło w skupie drożeje

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
29-04-2024,11:50 Aktualizacja: 29-04-2024,11:01
A A A
Cena bydła ogółem w drugim tygodniu kwietnia wzrosła o niemal 1%. Taki sam trend odnotowano we wszystkich kategoriach bydła. 
 
Krajowa cena bydła ogółem w dniach od 8 do 14 kwietnia wzrosła o 0,9% do wartości 9,99 zł za kg wagi żywej. Było ona o 0,5% wyższa niż przed miesiącem oraz 6% niższa niż przed rokiem. 
 
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, dostawcy za bydło w kategorii wiekowej 8-12 miesięcy uzyskiwali średnio 10,11 zł za kg. Było to o 3% drożej niż przed tygodniem. Notowania te były jednocześnie o 1,3% wyższe niż przed miesiącem, a także o 4,1% niższe niż przed rokiem.
 
Aliplus, uszlachetnianie zboża, przeciwdziałanie kwasicy, wzrost pH zboża, alkalizacja,

Aliplusowanie zbóż po francusku

Hodowcy bydła i producenci opasów oraz dystrybutorzy z Polski odwiedzili francuskie gospodarstwa, gdzie mogli zobaczyć jak wygląda żywienie zwierząt uszlachetnianym zbożem. Wzięli oni również udział w wideokonferencjach oraz zwiedzili...
Dostawcy za byki w kategorii wiekowej 12-24 miesiące uzyskiwali średnio 10,90 zł za kg. Cena ta była o 0,7% wyższa niż przed tygodniem i o 0,7% niż przed miesiącem. Byki te były jednocześnie o 5,3% tańsze niż przed rokiem. 
 
W kategorii byków w wieku powyżej 24 miesięcy cena w ciągu tygodnia wzrosła o 0,8% do wartości 10,76 zł za kg. Była ona o 0,7% wyższa niż przed miesiącem oraz o 3,8% niższa niż przed rokiem. 
 
Producenci za krowy uzyskiwali średnio 8,26 zł za kg, czyli o 2% więcej niż przed tygodniem. Cena ta była jednocześnie o 1,8% wyższa niż przed miesiącem, a także o 7,3% niższa niż przed rokiem. 
 
Jałówki powyżej 12 miesięcy skupowano średnio po 10,55 zł za kg wagi żywej. Były one o 0,4% droższe niż przed tygodniem. Jednocześnie cena jałówek była o 0,1% niższa niż przed miesiącem oraz ponad 7% niż przed rokiem. 
 
W Unii Europejskiej średnia cena skupu bydła rzeźnego klasy R3 była zbliżona do notowanej w poprzednim tygodniu oraz przed rokiem i wyniosła 506 euro (2183 zł) za 100 kg masy poubojowej schłodzonej. Było to o 1% więcej niż przed miesiącem. 
 
W Polsce cena żywca wołowego tej klasy wyrażona w euro ukształtowała się na poziomie 507,25 euro (2188 zł) za 100 kg. Była ona o 1,25 euro za 100 kg wyższa niż średnia w krajach Wspólnoty.
 
Jednocześnie cena uzyskiwana w Polsce była niższa niż u największych unijnych producentów wołowiny, m.in.: o 27,80 euro za 100 kg niż w Irlandii, o 11,01 euro za 100 kg niż we Francji i o 22,03 euro za 100 kg niż w Hiszpanii. 
 
Mniej niż w Polsce za żywiec wołowy uzyskiwali dostawcy z Niderlandów, gdzie płacono o 102,65 euro za 100 kg mniej oraz w Niemczech, gdzie hodowcy uzyskiwali o 31,24 euro za 100 kg mniej. 
 

Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło"  ZAPRENUMERUJ

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)



 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA