W Cukrowni Werbkowice ruszyła kampania sokowa

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (ala) | redakcja@agropolska.pl
03-03-2020,16:40 Aktualizacja: 03-03-2020,17:11
A A A
27 lutego w należącej do Krajowej Spółki Cukrowej S.A. Cukrowni Werbkowice została uroczyście zainaugurowana kampania sokowa.  To już 3. kampania sokowa w tym zakładzie. Potrwa ok. 35 dni i zakończy się pod koniec marca. 
 
W kampanii 2019/2020 Cukrownia Werbkowice wyprodukowała 135 tys. t cukru, łącznie z cukrem odłożonym w soku gęstym. Produkcja cukru z soku gęstego szacowana jest na ok. 36 tys. t. 
 
RZD Werbkowice, warsztaty

Dzielenie się wiedzą w RZD IUNG–PIB w Werbkowicach

W dniu 23 czerwca 2016 r. w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym IUNG–PIB w Werbkowicach (woj. lubelskie) odbyły się warsztaty naukowe pod tytułem „Rozwój produkcji rolniczej w kontekście zmian klimatu”. Był to element...
Kampania sokowa, to przerób gęstego soku z buraków na cukier. Produkcja cukru z soku gęstego, wytworzonego wcześniej i przechowywanego w specjalnych zbiornikach. To metoda pozwalająca na  zwiększenie możliwości przerobowych zakładu, a tym samym na skrócenie czasu przerobu buraków w trudnych warunkach jesienno–zimowej kampanii buraczanej. 
 
Artur Soboń, sekretarz stanu w Ministerstwie Inwestycji i Rozwoju, podczas uroczystego spotkania, rozpoczął kampanię uruchomieniem wirówki cukrzycy pierwszej. 
 
W wydarzeniu udział wzięli także: Maryla Symczuk, starosta powiatu hrubieszowskiego, Agnieszka Skubis-Rafalska, wójt Gminy Werbkowice, a także Zarząd Krajowej Spółki Cukrowej S.A. w osobach: Krzysztof Kowa, Janusz Stachowiak, Zdzisław Salus, Krzysztof Mięczak, dyrektor Cukrowni Werbkowice i  przedstawiciele związków plantatorów buraka cukrowego przy KSC S.A. 
 
Uczestnicy spotkania zapoznali się  procesem produkcyjnym cukru, odwiedzając m.in: sterownię główną, wirownię, pakownie, nowy terminal załadunku cukru w cysterny kolejowe (otwarty w lutym 2020 r.), a także innowacyjny projekt - suszarnię niskotemperaturową oraz zbiorniki soku gęstego. 
 
krajowa spółka cukrowa, ksc, kampania cukrownicza, buraki cukrowe

KSC wyprodukowała mniej cukru. Kampania podsumowana

W kampanii cukrowniczej 2019/2020 Krajowa Spółka Cukrownicza S.A. skupiła prawie 5,8 mln ton buraków cukrowych i wyprodukowała ponad 860 tys. ton cukru. W poprzedniej padł rekord - ponad 910 tys. ton. W 18. kampanii, uczestniczyło...
- Kampanie sokowe w KSC S.A. prowadzimy od trzech lat.  Ten proces pozwala nam na  usprawnienie logistyki i  obniżenie kosztów produkcji – podkreślał  Krzysztof Kowa, prezes zarządu KSC. 
 
Minister Artur Soboń podsumował ostatnią kampanię cukrowniczą. - Okres od września do zakończenia kampanii, to był trudny czas ze względu na szkodniki i warunki pogodowe, ale rolnicy potrafią sobie z tym radzić - wskazywał. Minister docenił też profesjonalizm plantatorów buraka cukrowego, którzy pomimo niesprzyjających  warunków, z roku na rok, osiągają coraz lepsze wyniki. 
 
W KSC S.A. kampania sokowa jest  prowadzona w trzech oddziałach: w Cukrowni Werbkowice, w Cukrowni  Kruszwica oraz w Cukrowni  Nakło.
 
Planowane inwestycje w Cukrowni Werbkowice w 2020 roku:
 
  • „Modernizacja oczyszczalni ścieków przemysłowych” - realizacja zadania pozwoli na dostosowanie wydajności oczyszczalni ścieków przemysłowych do możliwości przerobowych cukrowni oraz znaczącą poprawę parametrów jakościowych ścieków przemysłowych kierowanych do środowiska,
 
  • „Budowa magazynu wysłodków suszonych i brykietowanych” - wybudowany zostanie magazyn wysłodków, który pozwoli zmagazynować ok. 10 tys. t wysłodków brykietowanych. 
 
  • „Modernizacja linii krajania buraków” - zakupiona i zamontowana zostanie nowa krajalnica buraków -  realizacja zadania pozwoli na dostosowanie linii krojenia buraków do przerobu 11 tys. t/d. 

 

 
Poleć
Udostępnij