Biolodzy roślin w międzynarodowym projekcie na rzecz klimatu

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Agnieszka Kliks-Pudlik PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
07-03-2023,10:55 Aktualizacja: 07-03-2023,10:59
A A A

Opracowywanie odmian roślin z większą odpornością na zmiany warunków środowiskowych – to jeden z postulatów międzynarodowego zespołu naukowców z dziedziny biologii roślin.

Inicjatywa PlantACT!, czyli "Rośliny dla działań na rzecz klimatu", powstała podczas ubiegłorocznego sympozjum naukowego Europejskiej Organizacji Biologii Molekularnej (EMBO).

bezpieczeństwo żywnościowe świata, zmiany klimatu, ceny pszenicy, Zhang Tianyi, Wei Taoyuan

Zmiany klimatu poważnie zagrażają bezpieczeństwu żywnościowemu

Naukowcy ostrzegają, że zmiany klimatu z dużym prawdopodobieństwem będą powodować gwałtowne skoki cen pszenicy oraz prowadzić do nierówności gospodarczych i zachwiania bezpieczeństwa żywnościowego. Rosnące temperatury są szkodliwe dla...

Zrzesza naukowców z wiodących europejskich ośrodków naukowych, zajmujących się głównie biologią roślin. Celem przedsięwzięcia jest nie tylko prowadzenie interdyscyplinarnych badań naukowych, ale także edukowanie społeczeństwa w zakresie zmian klimatycznych.

Niedawno ukazał się raport zespołu PlantACT!, prezentujący postulaty wskazujące, w jaki sposób i w jakich obszarach badacze mogą przyczynić się do znalezienia natychmiastowych, średnioterminowych i długoterminowych rozwiązań dotyczących klimatu, a także jakie zmiany są konieczne do ich wprowadzenia na poziomie osobistym, instytucjonalnym i finansowym.

- Raport podkreśla pilne wyzwanie, jakie stawiają przed ludzkością zmiany klimatyczne. Koncentracja dwutlenku węgla w atmosferze wzrosła dramatycznie z 280 ppm (okres przedindustrialny) do 420 ppm w ciągu 150 lat, co spowodowało wzrost średniej globalnej temperatury o 1,5 st. C. Ta antropogeniczna zmiana klimatu ma wpływ na produkcję upraw i bezpieczeństwo żywności, a tym samym zagraża podstawom cywilizacji ludzkiej. Międzynarodowy Panel ds. Zmian Klimatu (IPCC) ma na celu ograniczenie globalnego ocieplenia do poniżej 1,5 st. C, ale osiągnięcie klimatycznej neutralności poprzez zmniejszenie netto emisji CO2 do zera dzięki 45 proc. redukcji emisji w ciągu 10 lat jest teraz ważniejsze niż kiedykolwiek - podkreśliła członkini zespołu dr hab. Agata Daszkowska-Golec, prof. UŚ z Wydziału Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu Śląskiego.

henryk kowalczyk, togeatair

Kowalczyk: przyszła Wspólna Polityka Rolna przyczyni się do ochrony klimatu

Produkcja żywności jest ważna, zwłaszcza w kontekście wojny w Ukrainie, ale także ważne jest zachowanie klimatu - podkreślił wicepremier, minister rolnictwa Henryk Kowalczyk otwierając Szczyt Klimatyczny TOGETAIR 2022. Przyszła Wspólna...

Autorzy raportu wskazali na wkład rolnictwa w zmiany klimatu i potrzebę redukcji emisji gazów cieplarnianych pochodzących z niego.

- Sugerujemy kilka krótkoterminowych rozwiązań agronomicznych, takich jak zmiana praktyk rolniczych, rotacja upraw w celu dostosowania ich do dostępności wody oraz dostosowanie terminów siewu do temperatury i wzorców opadów. W zespołach wchodzących w skład PlantACT! prowadzimy obecnie wiele działań naukowych we współpracy ze stacjami hodowli roślin, by sprawdzić i opracować nowe rozwiązania - wskazała Daszkowska-Golec.

Konieczna, zdaniem naukowców, jest także potrzeba opracowywania takich odmian roślin uprawnych, by zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe w kontekście zmian klimatycznych. - To będzie wymagać powrotu do odmian lokalnych, rzadkich ras i blisko spokrewnionych dzikich krewnych gatunków uprawnych, co z kolei pozytywnie wpłynie na zanikającą bioróżnorodność na poziomie różnorodności puli genetycznej - oceniła ekspertka.

Autorzy raportu wskazali też, że walka ze zmianami klimatu wymaga wykorzystania systemów upraw, zarówno już dostępnych, ale nie szeroko stosowanych, jak i nowych, jeszcze do opracowania, a także opracowanie odmian roślin odpowiednich dla tych nowych agrosystemów.

Naukowcy zwrócili ponadto uwagę na wyzwania, jakie stoją przed globalną produkcją żywności, w tym rosnącą liczbę ludności, zmieniające się wzorce żywieniowe w kierunku większej konsumpcji mięsa oraz wzrost marnowania żywności zarówno na poziomie konsumentów, jak i w łańcuchu dostaw.
 

Poleć
Udostępnij