Żywność jest bezpieczna. System nadzoru dobrze działa
Służby w 2021 roku wychwyciły ok. 330 zgłoszeń dotyczących nieprawidłowości produktów, ale biorąc pod uwagę wielkość naszej produkcji żywności nie odbiega to od zgłoszeń dotyczących innych krajów takich jak Niemcy czy Francja.
Państwowy system nadzoru nad żywnością gwarantuje jej bezpieczeństwo zarówno na rynku wewnętrznym jak i w eksporcie - ocenił Jan Krzysztof Ardanowski, szef prezydenckiej Rady ds. Rolnictwa i Obszarów Wiejskich.
Ostatnie posiedzenie tego gremium poświęcone było właśnie bezpieczeństwu polskiej żywności oraz jej jakości.
Ministerstwo będzie wspierało produkcję żywności ekologicznej
Były minister rolnictwa wskazał, że na podstawie raportów i danych przedstawionych przez uczestniczących w spotkaniu przedstawicieli instytucji zajmujących się kontrolą żywności (m.in. Głównego Inspektoratu Sanitarnego czy Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych) uznano, że polska żywność jest bezpieczna.
Ardanowski mówił, że służby w 2021 roku wychwyciły ok. 330 zgłoszeń dotyczących nieprawidłowości produktów, ale - jak zaznaczył - biorąc pod uwagę wielkość naszej produkcji nie odbiega to od zgłoszeń dotyczących innych krajów takich jak Niemcy czy Francja.
Powiedział, że wszystkie sygnały zostały dokładnie sprawdzone i wyciągnięto konsekwencje. Zaznaczył też, że część z tzw. afer żywnościowych nagłaśnianych przez media jest elementem działań konkurencji. - Państwowy system nadzoru nad żywnością odpowiadający standardom unijnym, jest systemem gwarantującym bezpieczeństwo polskiej żywności zarówno na rynku wewnętrznym jak i w eksporcie - zapewnił szef Rady.
Polityk dodał, że jedną z sugestii jest zwiększenie współpracy instytucji kontrolnych w Polsce. Zaapelował również do konsumentów, żeby informowali służby o nieprawidłowościach takich jak np. złe oznakowanie towarów czy zafałszowanie ich składu.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś
-
Minister Siekierski przekonuje: zmiany w Zielonym Ładzie odpowiadają oczekiwaniom rolników
-
MRiRW: w przyszłym tygodniu spotkania grup roboczych ws. suszy i hodowli zwierząt
-
Ciągnik roztrzaskany na przejeździe kolejowym. Traktorzysta wjechał wprost pod pociąg
-
Jest porozumienie ws. transportu do Morskiego Oka. Będą testy busa elektrycznego, ale konie zostają
-
Senior zginął pod ciągnikiem. Wypadł z maszyny po wjechaniu do zbiornika wodnego
-
Straszny wypadek podczas zwożenia balotów. Traktorzysta zmarł w szpitalu
-
Jurgiel: nie otrzymałem żadnego postanowienia o zawieszeniu w prawach członka PiS
-
W czwartek odnotowano 147 pożarów lasów. Ściółka sosnowa ma wilgotność poniżej 10 proc.
-
Analitycy: przeceny na stacjach paliw powinny przyśpieszyć w najbliższych dniach
-
13-05-2024,10:15
Jak zadbać o zdrowie żwacza?
-
18-04-2024,9:05
Stres cieplny u bydła. Jakie są jego skutki?
-
17-04-2024,12:00
Aliplusowanie zbóż po francusku
-
17-04-2024,10:00
Jak wyżywić przyszłe pokolenia w zrównoważony sposób?
-
26-03-2024,14:30
O kwasicy bydła w Krakowie. Potężna dawka wiedzy
-
13-03-2024,9:30
Nagrodzone produkty Targów Ferma
-
18-02-2024,7:55
Hoduj z Głową Świnie nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
09-02-2024,11:10
Hoduj z Głową Bydło nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
11-10-2023,8:05
Nowe wydanie Hoduj z Głową Świnie. Wideo
-
01-10-2023,11:30
Nowe wydanie Hoduj z Głową Bydło. Wideo
-
24-08-2023,9:10
Krajowy Dzień Kukurydzy Garzyn 2023
-
03-08-2023,15:50
"Hoduj z Głową Świnie". Co zawiera nowe wydanie?