Za te produkty w 2017 roku zapłacisz więcej

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (zac) | redakcja@agropolska.pl
04-01-2017,16:35 Aktualizacja: 04-01-2017,16:38
A A A

Najwyższy wzrost cen w 2017 roku w porównaniu do 2016 roku może wystąpić w przypadku olejów i tłuszczów oraz cukru i słodyczy - oceniają analitycy Banku BGŻ BNP Paribas. Szacują oni, że przeciętnie za te produkty Polacy będą płacić o ok. 4-6 proc. więcej, w tym za cukier o 10 proc., a masło nawet 15 proc. więcej.

Analitycy zaznaczają jednocześnie, że prognozowanie cen żywności jest zawsze obarczone dużą niepewnością, ponieważ zależy od wielu trudnych do przewidzenia czynników jak pogoda, kursy walut czy ceny ropy naftowej.

jaja, produkcja jaj, ceny jaj, konsumenci, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, podaż jaj

Na początku roku podrożeją jaja

Na początku przyszłego roku konsumenci muszą się liczyć ze wzrostem cen jaj - ostrzega Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.    W październiku stawki jaj sprzedawanych przez fermy wzrosły o ok. 4 proc. w relacji do...
"Na podstawie dostępnych obecnie informacji, przy założeniu normalnej pogody i braku poważnych zawirowań na rynkach walutowych i surowcowych należy spodziewać się, że w całym 2017 roku przeciętnie za żywność i napoje bezalkoholowe w detalu polscy konsumenci zapłacą o około 1,5-2,0 proc. więcej niż w ubiegłym roku" - powiedział cytowany w komunikacie Michał Koleśnikow, dyrektor w Banku BGŻ BNP Paribas.

Analitycy banku zauważają, że wyraźnie obniżona produkcja rzepaku na rynku polskim, unijnym i światowym wpłynęła na podwyżki jego cen i mniejszy przerób, co przekłada się na ceny olejów. Z kolei światowe i krajowe ceny masła w 2016 roku bardzo wyraźnie wzrosły i prawdopodobnie ukształtują się na zbliżonym poziomie w 2017 roku.

Z kolei globalny deficyt produkcji cukru wobec zużycia w sezonach 2015/16 oraz 2016/17 sprawia, że ceny mogą dalej wzrastać. W rezultacie w handlu detalicznym w Polsce w listopadzie cena cukru była aż o 30 proc. wyższa niż rok wcześniej.

żywność od rolnika, sprzedaż żywności, ustawa, ministerstwo rolnictwa, Krzysztof Jurgiel

Od stycznia rolnicy mogą bez przeszkód sprzedawać własną żywność

1 stycznia wchodzi w życie ustawa, która umożliwia sprzedaż produktów żywnościowych wytworzonych przez rolników, są do niej wydane rozporządzenia wykonawcze, nie ma więc przeszkód, by rolnicy rozpoczęli taką działalność...
Nadchodzący sezon 2017/18 zapowiada się już znacznie lepiej. Pierwsze szacunki wskazują, że może być nadwyżkowy, na co wpływ będzie miało m.in. zniesienie kwotowania produkcji w Unii Europejskiej.

Droższe mogą być również artykuły mleczarskie. Spadek produkcji mleka u największych eksporterów oraz wzrost światowego popytu spowodowały w drugiej połowie 2016 roku znaczące wzrosty cen artykułów mleczarskich na rynkach światowych.

Ten podwyższony poziom cen powinien utrzymać się również przez większość 2017 roku, co może spowodować, że w Polsce, po dwóch latach sporych spadków, w 2017 roku przeciętne ceny w kategorii artykułów mleczarskich wzrosną o 3,5-5,0 proc., przy czym w największym stopniu podrożeją sery dojrzewające.

produkty rolno-spożywcze, gus, ceny żywności, mleko, zboża, mięso

Mleko najbardziej drożeje, ceny kukurydzy lecą w dół

W październiku wobec września najbardziej podrożało w skupie mleko, więcej też płacono za żyto, pszenżyto i owies. Najbardziej spadły ceny kukurydzy. Natomiast w ciągu roku najwięcej wzrosły stawki żywca wieprzowego - podał Główny Urząd...
Analitycy Banku BGŻ BNP Paribas spodziewają się dalszych wzrostów cen wieprzowiny, która drożała już w 2016 roku. W tym roku jej ceny mogą być jeszcze o około 3-5 proc. wyższe. Będzie to skutek dużego eksportu wieprzowiny z UE do Chin oraz innych krajów azjatyckich w warunkach stosunkowo stabilnej unijnej produkcji.

W 2017 roku Polacy więcej zapłacą również za wędliny, wołowinę, jaja, ryby, owoce oraz napoje bezalkoholowe, choć obecnie wzrosty ich cen prognozowane są na mniej niż 3 proc.

Według analityków ceny detaliczne pieczywa i produktów zbożowych oraz mięsa drobiowego powinny utrzymać się na poziomach zbliżonych do tych z 2016 roku.

Powody do zadowolenia powinni mieć konsumenci warzyw. Ich ceny, w odróżnieniu od pozostałych kategorii żywności, powinny w 2017 roku być przeciętnie niższe niż w 2016 roku. Jest to przede wszystkim efekt bardzo wysokich zbiorów latem i na jesieni 2016 roku, co powoduje, że przynajmniej w pierwszej połowie 2017 roku ceny powinny być niskie.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu