Za dużo "procentów" w winie. Inspekcja przyjrzała się trunkom

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
04-03-2023,8:55 Aktualizacja: 03-03-2023,15:06
A A A

Dane o certyfikacji wina oraz wyniki kontroli w podmiotach produkujących wino z winogron pochodzących z upraw winorośli położonych na terenie Polski – podała Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

IJHAR-S sprawdziła m.in.: wymagania formalno-prawne, prawidłowość prowadzenia rejestrów przychodu i rozchodu produktów winiarskich, opracowanie i wdrożenie systemu kontroli wewnętrznej wyrobu i rozlewu wina, prawidłowość przeprowadzenia procesów enologicznych oraz prawidłowość procesu usunięcia produktów ubocznych powstałych przy wyrobie wina. 
„Zweryfikowano parametry fizykochemiczne (13 partii) i oznakowanie wina (14 partii). Z uwagi na zawyżoną zawartość alkoholu zakwestionowano 3 partie. W trakcie przeprowadzonych kontroli stwierdzono również brak zgłoszenia w odpowiednim terminie wycofania produktów ubocznych i procesu wzbogacania oraz niezgodność informacji zawartych w rejestrze przychodów i rozchodów z rzeczywistością. Osoby odpowiedzialne ukarano w drodze mandatów” – przekazała Inspekcja. 

kontrola winnic, PIORiN, KOWR, wyrób wina gronowego, sadzonki winorośli

Inspektorzy sprawdzili 350 hektarów winnic

Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa w 2022 r. przeprowadziła 234 kontrole plantacji winorośli przeznaczonych do wyrobu wina gronowego w 236 winnicach o łącznej powierzchni 355,36 ha Kontrole były wykonywane pod koniec lata, a...

Warto tu dodać, że w ewidencji prowadzonej przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w 2022 r. zarejestrowanych było 425 podmiotów wyrabiających wino przeznaczone do obrotu handlowego.
Ponadto IJHAR-S przypomina, że unijne prawo zezwala na podawanie w oznakowaniu wina bez chronionej nazwy pochodzenia lub chronionego oznaczenia geograficznego informacji o roczniku i nazwie odmiany winorośli w przypadku, gdy zostanie ono poddane certyfikacji w tym zakresie. A certyfikację na wniosek producenta przeprowadza właściwy ze względu na miejsce wyrobu wina wojewódzki inspektor JHAR-S.

Procedura certyfikacji obejmuje kontrolę przeprowadzaną przez:

- Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa – w zakresie uprawy winorośli oraz odmian winorośli, z których winogrona przeznaczone są do wyrobu win z określonej odmiany winorośli.

- Inspekcję JHAR-S – w zakresie weryfikacji procesu wyrobu win z określonego rocznika oraz win z określonej odmiany winorośli, w tym zgodności ze stanem faktycznym informacji zawartych w dokumentacji związanej z produkcją danych win.

kontrola jakości chmielu, IJHAR-S, chmiel zaziarniony

Chmiel mamy dobrej jakości. Potwierdziła to kontrola

Tylko kilkanaście ton sprawdzonego chmielu zostało zakwestionowanych przez kontrolerów z Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. IJHAR-S w pokontrolnym raporcie podkreśliła, że jej wysiłki mają zapewniać, że...

W 2022 r. po przeprowadzeniu certyfikacji wojewódzcy inspektorzy JHARS wydawali decyzje w sprawie nadania numeru identyfikacyjnego – dla wniosków złożonych przed 7  marca 2022 r. oraz certyfikaty – dla wniosków złożonych po 7 marca 2022 r.

Ogółem wydali 812 decyzji o nadaniu numeru identyfikacyjnego i 27 certyfikatów, w tym:

- 773 decyzje dla win z określonego rocznika i określonej odmiany winorośli,

- 33 decyzje dla win z określonego rocznika,

- 6 decyzji dla win z określonej odmiany,

- 27 certyfikatów dla win z określonego rocznika, z czego 26 certyfikatów dotyczyło również win z określonej odmiany.

 

Poleć
Udostępnij