Sprzedaż bezpośrednia oczekiwana przez rolników

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
17-04-2015,9:30 Aktualizacja: 17-04-2015,14:07
A A A
Marek Sawicki, minister rolnictwa uważa, że nowe przepisy dotyczące bezpośredniej sprzedaży produktów przetworzonych we własnym gospodarstwie są oczekiwane przez gospodarzy. Od 1 stycznia 2016 r. będą oni mogli rozpocząć taką działalność. 
 
Szef resortu zwrócił uwagę, że do tej pory sprzedaż bezpośrednia była możliwa tylko w przypadku produktów nieprzetworzonych. Natomiast sprzedaż produktów przetworzonych wymagała zarejestrowania działalności gospodarczej oraz uzyskania stosownych zgód np. od sanepidu i weterynarii.
 
Znowelizowana kilka dni temu ustawa o swobodzie gospodarczej i o podatku dochodowym od osób fizycznych sprawia, że od 1 stycznia 2016 r. rolnicy będą mogli przetwarzać każdy rodzaj żywności w swoim gospodarstwie. 
 
Będą mogli to robić, jeżeli zgłoszą tę działalność do urzędu skarbowego, do powiatowego lekarza weterynarii bądź powiatowego inspektora sanitarnego - tłumaczył na konferencji prasowej szef resortu rolnictwa.
 
Aby sprzedawać przetworzone produkty z własnego gospodarstwa będą musieli zapisywać tą sprzedaż, ale w prostej formie zeszytowej. Będą musiały tam być uwidocznione kolejne pozycje i wartość sprzedaży. Od tej wartości rolnik będzie odprowadzał 2 proc. podatek - wyjaśnił.
 
Sawicki poinformował że wspólnie z ministerstwem zdrowia zostanie opracowana szczegółowa instrukcja, żeby nie było wątpliwości, jakie produkty i w jakim stopniu przetworzenia można będzie sprzedać bez wpisu do rejestru (zeszytu), a jakie z wpisami, a jaką produkcję będzie można realizować w ramach produkcji marginalnej, lokalnej i ograniczonej (w tzw. MOL-ach) czy w innych zakładach przetwórczych.
 
Jak mówił, rolnik wytwarzając konfitury, sery czy kiełbasę będzie jednak musiał spełniać niektóre wymogi sanitarne, ale nie będą one tak restrykcyjne jak dla zakładów przetwórczych.
 
Dodał, że w nowych rozwiązaniach prawnych chodzi też o nawiązanie bezpośrednich relacji między konsumentami a producentami. Konsument kupując od rolnika przetwory od razu zorientuje się wchodząc do jego domu, czy warto tam nabyć produkty czy nie.
 
Sawicki podkreślił, że zgodnie z nowymi przepisami rolnik będzie mógł sprzedać produkty za 600 tys. rocznie, co oznacza, że średni miesięczne przychody z tej działalności mogą sięgać do 50 tys. zł, a podatek od tej kwoty wyniesie 1 tys. zł miesięcznie.
 
Obecnie uchwalona kilka dni temu ustawa znajduje się w pracach Senatu. Połączone senackie komisje rolnictwa oraz finansów publicznych rekomendują przyjęcie nowych przepisów bez poprawek. PiS chce ponownie zgłosić poprawki, które zostały już odrzucone przez Sejm.
Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu