Musimy coraz więcej płacić za ryby i owoce morza

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (zac) | redakcja@agropolska.pl
15-05-2016,18:25 Aktualizacja: 15-05-2016,18:35
A A A

Ceny ryb rosną w pierwszych miesiącach tego roku, a można się spodziewać dalszych wzrostów cen - oceniają analitycy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w Warszawie.

W I kwartale ceny ryb i owoców morza były średnio o 1,5 proc. wyższe niż w analogicznym okresie roku poprzedniego, a w samym marcu w porównaniu z grudniem 2015 r. wzrost ten wyniósł już 2,2 proc.

Kongres Rybny w gdyni, Marek Gróbarczyk, ministerstwo gospodarki morskiej

Ministerstwo będzie promować konsumpcję ryb

Popularyzacja konsumpcji ryb w Polsce jest jednym z priorytetów w zakresie rozwoju przetwórstwa i rybołówstwa w kraju - poinformował Marek Gróbarczyk, minister gospodarki morskiej. Ma powstać program zachęcający do...
Czemu zawdzięczamy takie wzrosty?

Drożeją przede wszystkim ryby świeże i chłodzone (o 4,6 proc.), konserwy i przetwory (o 2,0 proc.), mrożone owoce morza (o 2,0 proc.) oraz ryby mrożone (o 1,2 proc.).

Niższe ceny konsumenci płacili tylko za świeże lub chłodzone owoce morza (o 2,7 proc.).

To nie koniec podwyżek, gdyż analitycy IERiGŻ uważają, że wzrosty cen ryb będą prawdopodobnie kontynuowane w kolejnych miesiącach.

Według nich, w całym 2016 r. mogą być one wyższe o łącznie o 3-4 proc. niż w 2015 roku.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu