Konsumenci coraz bardziej świadomi. Chcą dużo wiedzieć o produkcie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Newseria Biznes, (em) | redakcja@agropolska.pl
27-08-2018,10:15 Aktualizacja: 27-08-2018,10:49
A A A

Jak wynika z danych Mintel Global New Products Database, jeszcze 10 lat temu zaledwie 17 proc. spożywczych nowości opatrzonych było informacjami o ekologicznym procesie produkcji, naturalnym pochodzeniu lub składzie pozbawionym GMO. Obecnie to już 29 proc.

- Konsumenci są coraz bardziej świadomi. Chcą wiedzieć więcej na temat produktów spożywczych, składników i historii. Według badań 6 na 10 respondentów mówi o tym, że są w stanie zaufać bardziej danej marce, jeżeli na jej opakowaniu są informacje o pochodzeniu składników - mówi agencji informacyjnej Newseria Biznes Honorata Jarocka, starszy analityk rynku żywności i napojów w firmie Mintel.

jan krzysztof ardanowski, radcy rolni, sprzedaż żywności, promocja żywności, eksport żywności

Radcy rolni ruszą w świat. Minister wraca do pomysłu sprzed lat

- Szukanie nowych rynków zbytu dla polskiej żywności jest jednym z najważniejszych działań ministerstwa rolnictwa - powiedział Jan Krzysztof Ardanowski, szef resortu. Dodał, że pomocni w tym będą radcy rolni. - Ze środków,...

- Jest to szczególnie istotne dla kategorii produktów nabiałowych czy mięsnych, gdzie pochodzenie ma bardzo duże znaczenie. Wiąże się to poniekąd z patriotyzmem zakupowym. Rodzime marki coraz chętniej podkreślają, że są z Polski. Na naszym rynku jest to duża wartość dodana - dodaje.

Z raportu firmy Mintel na 2018 rok wynika, że na globalnym rynku spożywczym ważnych jest pięć kluczowych trendów, na które starają się odpowiadać producenci. Pełna jawność (full disclosure) to jeden z nich, wynikający przede wszystkim z braku zaufania do producentów po nagłaśnianych przypadkach wycofywania produktów z obrotu oraz coraz wyższej świadomości na temat wpływu dodatków spożywczych na zdrowie i samopoczucie człowieka. Konsekwencją tej tendencji jest kolejny trend, określony jako samospełniające się praktyki (self-fulfilling practices).

Konsumenci mając świadomość szkodliwości niektórych składników i produktów, szukają dla siebie złotego środka - indywidualnej diety, która zapewni im zarówno chwile przyjemności, jak i będzie źródłem zdrowia. Skutkiem tego zjawiska jest m.in. demokratyzacja zdrowej żywności, do tej pory uznawanej za dobro luksusowe, także ze względu na cenę.

[WIDEO] Mówi Honorata Jarocka, starszy analityk rynku żywności i napojów firmy Mintel


produkty rolno-spożywcze, eksport produktów rolno-spożywczych, eksport żywności, kowr, Marzena Trajer

Eksport żywności pobije rekord? Wysoka jakość robi swoje

W bieżącym roku może paść rekord eksportu polskiej żywności. W ubiegłym sprzedaliśmy na zagraniczne rynki produkty o wartości ponad 27 mld euro. Tegoroczne wyniki napawają - póki co - optymizmem. Marzena Trajer z Krajowego Ośrodka Wsparcia...

Z drugiej strony konsumenci chcą też odczuwać dozę przyjemności, czyli sięgnąć po produkty, które być może nie są tak zdrowe, ale umiarkowanie akceptowalne, jak napoje gazowane o obniżonej zawartości cukru czy chipsy o obniżonej zawartości tłuszczu, pieczone w piecu albo czekolada z wysoką zawartością kakao. Niemal 7 na 10 respondentów lubi sobie dogadzać, sięgać po coś dobrego okazjonalnie.

- Nowe wrażenia zmysłowe (new sensations) to kolejny trend, który jest przede wszystkim istotny, gdy chcemy dotrzeć do młodego konsumenta. 8 na 10 osób w wieku 16-20 lat mówi o tym, że są zainteresowani produktami, które oferują nowe doznania, jeżeli chodzi o teksturę. Na rynku polskim pojawiają się zatem np. napoje o żelowych konsystencjach, które powodują, że są bardziej sycące - tłumaczy Jarocka.

Czwarty trend - preferencyjne traktowanie (preferential treatment) - nie do końca odnosi się do asortymentu na półce sklepowej, ale dotyczy zakupów internetowych i mobilnych oraz związaną z nimi technologią, która umożliwia pozyskiwanie danych o indywidualnych preferencjach konsumentów. Ma to służyć przede wszystkim wygodzie i skróceniu czasu dokonywania zakupów online, a te są coraz popularniejsze.

krystyna świetlik, IERiGŻ, ceny źywności, ceny owoców i warzyw, susza rolna

Ceny żywności jeszcze nie poszły w górę przez suszę

- Jest jeszcze za wcześnie, by ocenić wpływ tegorocznej suszy na ceny żywności. W lipcu ceny były o 2,2 proc. wyższe niż rok wcześniej - uważa dr Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. - Na razie jak się patrzy...

Piąty trend - strawa naukowa (science fare) - wiąże się z możliwościami, jakie przemysłowi spożywczemu dają nowoczesne technologie produkcji.

- Przede wszystkim chodzi o branżę mięsną, ponieważ mówimy o rozwiązaniach technologicznych, które pozwalają stworzyć nowe produkty, takie jak mięso hodowane laboratoryjnie. Jest to odpowiedź na potencjalny brak żywności oraz wyzwanie związane z odpowiedzialnością środowiskową i mięso jest tu idealnym przykładem - mówi ekspertka.

Już w 2017 roku 26 proc. Hiszpanów, 13 proc. Polaków, 11 proc. Francuzów, 9 proc. Włochów i 8 proc. Niemców powyżej 16 roku życia deklarowało, że mięso produkowane w laboratoriach, hodowane z komórek macierzystych lub wytwarzane syntetycznie jest dla nich atrakcyjne.

- Pojawiają się też rozwiązania w kategorii win, są plany wejścia w kategorię czekolady, kawy. To bardzo duży potencjał, czasami nie jesteśmy w stanie sobie wyobrazić, dokąd branża spożywcza może nas zaprowadzić, ale okazuje się, że czeka na nas dużo do tej pory niewiarygodnych rozwiązań - przekonuje starszy analityk rynku żywności i napojów w firmie Mintel.

Poleć
Udostępnij