Inspekcja kwestionuje chleb "tradycyjny". Dlaczego?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
13-09-2022,13:10 Aktualizacja: 13-09-2022,13:20
A A A

Tak jak podczas wielu kontroli produktów żywnościowych, w przypadku pieczywa inspektorzy jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych także najwięcej zastrzeżeń mieli do oznakowania i nazewnictwa.

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wzięła w 94 sklepach "pod lupę" różnego asortymentu pieczywo opakowane (w tym chrupkie) oraz nieopakowane (w tym półcukiernicze: drożdżówki, bułki, rogale).

Krzysztof Gwiazda, Polski Związek Pracodawców Przemysłu Zbożowo-Młynarskiego

Ceny zbóż biją rekordy. Mąka i pieczywo będą drogie

W połowie sierpnia pszenica była o 30-35 proc. droższa niż rok wcześniej, a pod koniec miesiąca cena na giełdzie MATIF sięgnęła historycznie najwyższego poziomu w okresie żniw. Mąka i chleb podrożały już w tym roku odpowiednio o 3,6 i 5,9 proc....

Nie stwierdzono nieprawidłowości w żadnej z 11 partii ocenianych pod kątem cech organoleptycznych.

"Parametry fizykochemiczne sprawdzono w 32 partiach. Z uwagi na zaniżoną zawartość tłuszczu zakwestionowano 1 (3,1 proc.). Obecność bakterii fermentacji mlekowej zweryfikowano w przypadku 56 partii pieczywa produkowanego na naturalnym zakwasie lub kwasie. Nieprawidłowości w danym zakresie nie stwierdzono" - podaje IJHAR-S.

Natomiast oznakowanie zweryfikowano w przypadku 263 partii, z czego w 86 stwierdzono nieprawidłowości (32,7 proc.). Inspektorzy wytknęli np. brak nazwy lub podawanie jedynie nazwy fantazyjnej (np. "chleb kujawski", "chleb śniadaniowy"), uniemożliwiającej rozpoznanie charakteru i właściwości pieczywa (np. mieszane, pszenne, żytnie) ze względu na rodzaj użytych składników.

Zakwestionowali ponadto umieszczanie określeń typu "tradycyjny", "wiejski" dla pieczywa produkowanego z surowców zawierających substancje dodatkowe oraz wysoko przetworzone składniki (np. gluten, płatki ziemniaczane, białko sojowe, błonnik).

Inne nieprawidłowości dotyczyły m.in.:

  • używania nazwy produktu nieadekwatnej do jego składu, np. "chleb słonecznikowy" (podczas gdy słonecznik stanowił jedynie dodatek i nie był podstawowym składnikiem pieczywa), "graham" (gdy dominującym składnikiem zamiast mąki pszennej graham typ 1850 była mąka pszenna innego typu)
  • podawania informacji odnoszącej się do produkcji pieczywa na naturalnym zakwasie przy jednoczesnym stosowaniu drożdży
  • braku wyróżnienia składników alergennych w wykazie składników
  • braku obowiązkowych informacji dla pieczywa oferowanego do sprzedaży luzem (wykazu składników, masy jednostkowej, danych producenta czy informacji "pieczywo produkowane z ciasta głęboko mrożonego")
  • braku wartości odżywczej lub podawania jej niezgodnie z przepisami
  • podawania daty minimalnej trwałości i warunków przechowywania niezgodnie z przepisami

    Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś
Poleć
Udostępnij