W Niemczech rośnie popyt na dziczyznę. "Są nawet byli wegetarianie, którzy zostali myśliwymi"

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (DK) | redakcja@agropolska.pl
16-05-2023,12:15 Aktualizacja: 16-05-2023,12:19
A A A

W Niemczech konsumenci coraz częściej i chętniej sięgają po dziczyznę – informuje we wtorek portal tygodnika „Spiegel”. Powodem m.in. ceny. „Są nawet byli wegetarianie, którzy zostali myśliwymi" - komentuje rzecznik Niemieckiego Związku Łowieckiego.

Jak potwierdzają stowarzyszenia łowieckie, popyt na dziczyznę jest duży – w Niemczech w sezonie 2021/2022 konsumenci nabyli 30 368 ton, w sezonie wcześniej - 28 923 ton.

Przyczyny tego wzrostu zainteresowania dziczyzną to panujący trend spożywania zdrowych, lokalnych produktów, a także stosunkowo stabilne ceny.

„W przeciwieństwie do mięsa z hodowli, w przypadku dziczyzny znaczne podwyżki cen energii i pasz nie odgrywają roli” – podkreślił „Spiegel”. Dodatkowo mięso z dzika, sarny czy jelenia spożywane jest nie tylko w charakterze tradycyjnej świątecznej pieczeni, ale praktycznie przez cały rok.

itd, witd poznań, przewóz mięsa, mięso

Mięso z Niemiec jechało do odbiorcy w Polsce. Inspektorzy mieli spore zastrzeżenia

Nawet 10 tysięcy złotych może wynieść kara dla przewoźnika odpowiedzialnego za pojazd ciężarowy, w którym niestarannie umocowane palety z mięsem przesunęły się podczas hamowania i za bardzo dociążyły pojedynczą oś napędową. Na drodze...

„Są nawet byli wegetarianie, którzy zostali myśliwymi. Byli przeciwni przemysłowej produkcji mięsa, a teraz znaleźli sposób, by znowu jeść mięso z odpowiedzialnych źródeł” – skomentował rzecznik Niemieckiego Związku Łowieckiego.

Jak podkreślił rzecznik, jedna trzecia dostępnej na rynku dziczyzny pochodzi z zagranicy, a nie z lasów krajowych, co konsumenci powinni wziąć pod uwagę. Mięso to (np. z Nowej Zelandii) sprzedawane jest przez niemieckie dyskonty.

„Aby mieć pewność zakupu lokalnej dziczyzny, należy skontaktować się z leśnikami, myśliwymi, lokalnymi masarniami lub zrobić zakupy na targu. Prawdziwa dziczyzna to mięso wysokiej jakości, które pochodzi z regionu i przebyło krótką drogę, jest więc mało prawdopodobne, że będzie sprzedawana w dużych ilościach w dyskontach” – dodał rzecznik Związku Łowieckiego.

Według szacunkowych danych federalnego Centrum Informacji Rolniczej (BZL), w Niemczech spożycie mięsa na mieszkańca w ubiegłym roku spadło (o 4,2 kg) i wynosi obecnie 52 kg. „To najniższy poziom od czasu rozpoczęcia obliczeń w 1989 roku” – podkreśliło BZL. 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu