Nowe oznaczenie geograficzne z Polski - miód z Beskidu Wyspowego
Wytwarzany jest wyłącznie przez pszczoły linii "Dobra" i zawdzięcza swoją jakość nie tylko wyjątkowym właściwościom środowiska naturalnego, ale także specjalistycznej wiedzy miejscowych pszczelarzy.
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie polskiego produktu regionalnego "Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego" do rejestru chronionych nazw w UE.
Chronione produkty są znacznie więcej warte od innych
"Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego" to miód ze spadzi jodłowej, pochodzącej z lasów górskich Beskidu Wyspowego na południu Polski.
Miód jest koloru ciemnozielonego lub brązowego, ma intensywny aromat i specyficzny zapach, przypominający żywicę.
Wytwarzany jest wyłącznie przez pszczoły linii "Dobra" i zawdzięcza swoją jakość nie tylko wyjątkowym właściwościom środowiska naturalnego, ale także specjalistycznej wiedzy miejscowych pszczelarzy.
Ta nowa chroniona nazwa pochodzenia dołącza do już ponad 1480 chronionych produktów rolnych, których lista jest dostępna w bazie danych eAmbrosia.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś
-
Rumunia. Brakuje traktorzystów i kombajnistów, choć najlepsi mogą zarobić nawet 3 tys. euro
-
Komisarz Wojciechowski przyznał, że "w pewnych kwestiach" miał inne zdanie niż szefowa KE
-
LIR: dokładnie zbadana powinna być każda partia towarów rolnych z Ukrainy. Potrzebne dodatkowe punkty kontroli granicznej
-
Premier: nikt nie wierzy, że to rolnicy chcą wyjść z Unii i systemu dopłat
-
Manifestacja na ulicach Warszawy. "Niech Bruksela żre robaki, my wolimy schabowego i ziemniaki"
-
Traktory znów zablokowały trasę S3 w Zachodniopomorskiem. To wyraz wsparcia dla protestujących w stolicy
-
KU PRZESTRODZE! Policyjny dron "wypatrzył" płomienie w gospodarstwie. Właściciel dostał mandat
-
Rolnicy w Sejmie: nie wybieramy się na spotkanie z ministrem rolnictwa. To nie jest dobre wyjście, to koń trojański
-
Krowy u rolnika dały więcej mleka. Przez "mleczną górkę" kierowcy zakazano dalszej jazdy
-
18-04-2024,9:05
Stres cieplny u bydła. Jakie są jego skutki?
-
17-04-2024,12:00
Aliplusowanie zbóż po francusku
-
17-04-2024,10:00
Jak wyżywić przyszłe pokolenia w zrównoważony sposób?
-
26-03-2024,14:30
O kwasicy bydła w Krakowie. Potężna dawka wiedzy
-
13-03-2024,9:30
Nagrodzone produkty Targów Ferma
-
26-02-2024,14:00
Podpowiadali jak zrobić dobry TMR
-
18-02-2024,7:55
Hoduj z Głową Świnie nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
09-02-2024,11:10
Hoduj z Głową Bydło nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
11-10-2023,8:05
Nowe wydanie Hoduj z Głową Świnie. Wideo
-
01-10-2023,11:30
Nowe wydanie Hoduj z Głową Bydło. Wideo
-
24-08-2023,9:10
Krajowy Dzień Kukurydzy Garzyn 2023
-
03-08-2023,15:50
"Hoduj z Głową Świnie". Co zawiera nowe wydanie?