Jęczmień może być bardziej odporny na zmiany klimatu

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
23-01-2020,14:20 Aktualizacja: 23-01-2020,14:26
A A A

Susza, podwyższony poziom dwutlenku węgla i występowanie patogenów - to część czynników stresowych wpływających na jęczmień. Międzynarodowy zespół naukowców pracuje nad narzędziami wspierającymi uprawę tego zboża w perspektywie zmian klimatycznych.

Jak informuje Uniwersytet Śląski w Katowicach, projekt realizują genetycy i fizjologowie roślin z 8 krajów: Polski, Włoch (lider), Finlandii, Hiszpanii, Niemiec, Danii, Wielkiej Brytanii i Estonii.

Świat czeka wielki głód? Naukowcy biją na alarm

Specjaliści ds. klimatu z ONZ przedstawili posłom Parlamentu Europejskiego nowe dowody na to, jak zmiana klimatu wpływa na produkcję żywności i oceany. Dwa raporty Międzyrządowego Zespołu ds. Zmian Klimatu (IPCC) rzucają więcej światła na...

Liderem polskiego zespołu jest dr Agata Daszkowska-Golec z Wydziału Nauk Przyrodniczych UŚ. Badania naukowcy przeprowadzą we współpracy z lokalnymi firmami hodowlanymi - w Polsce to firma DANKO Hodowla Roślin.

Stacja hodowlana odpowiedzialna będzie m.in. za wyprowadzenie nowych genotypów jęczmienia jarego oraz przetestowanie wybranych sześćdziesięciu odmian.
"Są to odmiany rekomendowane przez hodowców, takie, które również dobrze rokują pod względem reakcji na różne skutki zmian klimatycznych" - podkreśliła, cytowana w komunikacie Daszkowska-Golec. Podobne zadania zostaną zrealizowane we Włoszech, Niemczech, Finlandii, Estonii i Danii.

Dane uzyskane z eksperymentów stanowić będą zarówno opis cech agronomicznych, jak i dostarczą szczegółowych informacji po późniejszym genotypowaniu w oparciu o wysokoprzepustowe sekwencjonowanie genomu.

Posłużą jako wsad do kolejnych analiz prowadzonych przez naukowców z Włoch i Niemiec. Zespoły te podjęły bowiem wyzwanie modelowania zmian klimatycznych.

Naukowcy mówią wprost, że należy ograniczyć produkcję zwierzęcą

By skutecznie walczyć z globalnym ociepleniem, musimy zmienić sposób użytkowania obszarów lądowych oraz produkcję żywności, a także przekonać się do diety wegetariańskiej - głosi nowy raport Międzyrządowego Zespołu ds. Zmian Klimatu...

Naukowcy planują obserwować wzrost roślin jęczmienia w naturalnych warunkach w różnych częściach Europy. Będą również uwzględniali zmiany na poziomie genotypu oraz charakter siedliska geograficznego.

Na tej podstawie opracują scenariusze dla hodowli jęczmienia uzależnione od wielu różnych zmiennych, a także stworzą jego ideotyp charakteryzujący się zestawem cech umożliwiających uprawę w obliczu zmian klimatycznych.

Ponadto naukowcy przeprowadzą badania związane z innymi czynnikami abiotycznymi, które w znacznym stopniu wpływają na redukcję plonów jęczmienia.

Badania realizowane przez polski zespół genetyków zostały dofinansowane w wysokości ponad 800 tys. zł przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju. Całkowity budżet projektu wynosi ponad 2 mln euro.
 

Poleć
Udostępnij