Ceny świń wciąż czekają na impuls wzrostowy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
12-03-2024,13:50 Aktualizacja: 12-03-2024,13:50
A A A

Żywiec wieprzowy w ostatnich tygodniach cieszy się większym popytem w Unii Europejskiej. Powodem jest uzupełnianie zapasów przez zakłady mięsne przed rozpoczęciem sezonu grillowego.

– Rzeźnie są zainteresowane zwiększeniem wykorzystania swoich mocy ubojowych. Wysokie ceny energii nie zachęcały w ostatnim okresie do utrzymywania wysokich poziomów zapasów wieprzowiny – mówi Aleksander Dargiewicz, prezes Krajowego Związku Pracodawców - Producentów Trzody Chlewnej POLPIG i dodaje:

– Niektórzy uczestnicy rynku nie przewidują, że ceny świń w najbliższych tygodniach będą spadały, dlatego zainteresowanie surowcem jest większe.

Bartosz Czarniak, trzoda chlewna, wieprzowina, ceny tuczników, trzoda chlewna, ceny pasz, VEZG, warchlaki, prosięta

Cena tuczników w Polsce nie rośnie. Czy to się zmieni?

Ceny tuczników po zeszłotygodniowych podwyżkach, które były zaskoczeniem, uległy stabilizacji. Tuczniki na piątkowej sesji ISW zostały sprzedane w komplecie. Ich średnia cena wyniosła wówczas 2,37 euro za kg w klasie E. –...

Zakłady mięsne, jak podaje POLPIG, narzekają jednak na trudności w przełożeniu wyższych cen żywca na sieci handlowe. Jest to powodem dalszego braku wzrostu cen skupu świń.

Po utrzymaniu w Niemczech w ubiegłym tygodniu ceny tuczników VEZG na poziomie 2,20 euro/kg (wbc), w innych krajach unijnych również zanotowano stabilizację cenową.

Sytuacji na rynku wieprzowiny w UE nie zmienił również dodatkowy niewielki impuls pochodzący z rynków azjatyckich.

Na rynku krajowym nie widać znaczącej zmiany sytuacji wynikającej z nachodzących Świąt Wielkanocnych.

– Surowiec jest zagospodarowany przez ubojnie na bieżąco, przy nieco większych wagach ubojowych i braku zasadniczych ruchów cenowych w stosunku do ubiegłego tygodnia – mówi Aleksander Dargiewicz.

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 

 

Poleć
Udostępnij
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi aktualnościami.
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu