Polska jest wolna od grypy ptaków!
Polska odzyskała status kraju wolnego od wysoce zjadliwej grypy ptaków. W 2021 roku na terenie naszego kraju wystąpiło 339 ognisk tej choroby.
Główny lekarz weterynarii poinformował o tym, że Polska odzyskała status kraju wolnego od wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI).
"W wyniku złożenia w dniu 27 września 2021 roku przez Głównego Lekarza Weterynarii tzw. self-declaration do Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (OIE) o zakończeniu czynności związanych z likwidacją ostatniego ogniska Polska odzyskała status kraju wolnego od wysoce zjadliwej grypy ptaków" czytamy w komunikacie Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej.
Polska może jeszcze zwiększyć eksport drobiu
Główny lekarz weterynarii zwróci się do wszystkich państw, które wprowadziły ograniczenia związane z wystąpieniem w Polsce grypy ptaków, o uchylenie nałożonych restrykcji.
Polscy hodowcy i producenci dzięki temu mogą zacząć myśleć o powrocie na te poza unijne rynki, które zamknęły się na polski drób.
- Pierwsze kraje już deklarują chęć powrotu do współpracy i wymiany handlowej. To sygnał dla pozostałych i liczę, że wkrótce polski drób znów zagości na stołach na całym świecie - mówi Dariusz Goszczyński, dyrektor generalny KRD–IG.
W 2021 roku na terenie naszego kraju wystąpiło 339 ognisk HPAI u drobiu. W ramach walki z tą chorobą zabiciu i utylizacji zostało poddanych około 14 mln ptaków. Koszty walki z tą chorobą są szacowane na ponad 500 mln złotych.
- Książki warte polecenia: Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych |Sygnały indyków
-
Kolejne spadki cen w skupie drobiu
-
Większość monitorowanych gatunków drobiu staniała
-
Grypa ptaków. Polska uwolniona od choroby
-
Zmiana cen w skupie żywca drobiowego
-
Ile jaj rocznie zjada statystyczny Polak?
-
Salmonella w polskim drobiu? KRD-IG dementuje brytyjskie doniesienia
-
Ceny większości gatunków drobiu wzrosły
-
Kurczęta podrożały. A co z ceną pozostałych gatunków drobiu?
-
Grypa ptaków szerzy się w gminie Iława
-
W skupie żywca drobiowego przeważają spadki cen
"Hoduj z głową"
Hoduj z głową świnie 2/2024
-Żeby rozród działał dobrze
-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie
-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF
Hoduj z głową bydło 2/2024
-Okiem doradcy - cicha ruja
-Sucha masa jest kluczowa
-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?
-TMR w teorii i praktyce
-
13-05-2024,10:15
Jak zadbać o zdrowie żwacza?
-
18-04-2024,9:05
Stres cieplny u bydła. Jakie są jego skutki?
-
17-04-2024,12:00
Aliplusowanie zbóż po francusku
-
17-04-2024,10:00
Jak wyżywić przyszłe pokolenia w zrównoważony sposób?
-
26-03-2024,14:30
O kwasicy bydła w Krakowie. Potężna dawka wiedzy
-
13-03-2024,9:30
Nagrodzone produkty Targów Ferma
-
18-02-2024,7:55
Hoduj z Głową Świnie nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
09-02-2024,11:10
Hoduj z Głową Bydło nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
11-10-2023,8:05
Nowe wydanie Hoduj z Głową Świnie. Wideo
-
01-10-2023,11:30
Nowe wydanie Hoduj z Głową Bydło. Wideo
-
24-08-2023,9:10
Krajowy Dzień Kukurydzy Garzyn 2023
-
03-08-2023,15:50
"Hoduj z Głową Świnie". Co zawiera nowe wydanie?