Rolnicze regiony będą miały największy problem z klimatem

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Lach PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
16-02-2021,14:50 Aktualizacja: 16-02-2021,14:55
A A A

Z rządowego raportu wynika, że rolnicze prowincje Kanady będą najbardziej dotknięte zmianami klimatu. To jednocześnie regiony, w których przekonanie o wpływie człowieka na globalne ocieplenie jest najsłabsze.

Dokument opublikowany przez Ministerstwo Zasobów Naturalnych o regionalnych skutkach zmian klimatu wskazuje, że na Preriach, czyli w trzech rolniczych prowincjach: Albercie, Manitobie i Saskatchewan, będzie pojawiać się coraz więcej skrajnych zjawisk pogodowych, zarówno suszy i pożarów, jak i powodzi.

przemysłowa hodowla zwierząt, Serge Morand, pandemie, choroby zakaźne

Hodowla przemysłowa i klimat niosą ryzyko następnych pandemii

Serge Morand, specjalista chorób zakaźnych ostrzega w wywiadzie dla francuskiego portalu Atlantico, że świat czekają nowe pandemie, a ich rozwojowi sprzyjają przemysłowa hodowla zwierząt i ocieplanie się klimatu. - Po koronawirusie inne...

To znaczy, że sektor rolny Kanady, zatrudniający obecnie ok. 2,3 mln osób, stoi wobec dużych wyzwań. Większość z ponad 64 mln hektarów ziemi rolnej w kraju to właśnie Prerie oraz południowa część prowincji Ontario.

Jak mówił profesor Danny Blair z Uniwersytetu Winnipeg, dotychczas w prowincjach Prerii ocieplały się raczej zimy, ale należy się spodziewać zmian także w innych sezonach. Susza zaś powinna być wysoko na liście zmartwień, jeśli chodzi o rolnictwo na Preriach.

Raport resortu wskazuje, że okres wegetacji się wydłuży, ale konieczne staje się dostosowanie gospodarowania wodą, kontrola szkodników i gatunków inwazyjnych.

Dr Sylvain Charlebois, dyrektor laboratorium analiz rolno-spożywczych Uniwersytetu Dalhousie, który jest współautorem dorocznego raportu o cenach żywności, podkreślał, że zmiany klimatu są tym dla rolnictwa, czym pandemia dla sprzedaży detalicznej.

uprawa konserwująca, uproszczona uprawa gleby, skutki zmian klimatycznych dla rolnictwa,

Jak zadbać o glebę w dobie zmian klimatu oraz postępującej jej degradacji? Odpowiedzi są w przyrodzie

Klimat się zmienia, co nie ulega już wątpliwości. Jakie to niesie skutki dla produkcji roślinnej i czy stosując odpowiednią uprawę można ograniczyć ich negatywny wpływ?    Zmianom klimatycznym towarzyszy: wzrost częstotliwości...

Według badania Uniwersytetu Montrealskiego trzy czwarte Kanadyjczyków zdaje sobie sprawę z ocieplenia klimatu.

Jednak z danych zbieranych między 2011 a 2018 r. wynika, że to właśnie w rolniczych Albercie i Saskatchewan, a w mniejszym stopniu także w Manitobie, najniższy jest odsetek tych, którzy wierzą, że ocieplenie klimatu jest faktem.

Według raportu rządowych naukowców z 2019 r., "Canada’s Changing Climate Report" do końca XXI w. w kraju średnie temperatury mogą wzrosnąć nawet o 6,4 st. C, a cieplejszy klimat oznaczać będzie więcej gwałtownych zjawisk atmosferycznych.

W publikowanym co roku w grudniu raporcie o cenach żywności już rok temu wskazywano, że zmiany klimatu podnoszą rachunki za jej kupno. W ostatniej edycji napisano, że wśród czynników najbardziej wpływających na stawki będą skutki pandemii i zmiany klimatu, a w Kanadzie średni wzrost cen żywności wyniesie w 2021 r. ok. 3-5 proc.
 

Poleć
Udostępnij