Produkcja wołowiny będzie rosnąć

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
08-11-2016,12:05 Aktualizacja: 08-11-2016,13:02
A A A

Eksperci z Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA) prognozują w najnowszym, październikowym raporcie, że w 2016 roku produkcja mięsa wołowego na świecie zwiększy się o 0,8 proc. do 60,5 mln ton.

W przyszłym roku wytwórczość tego gatunku mięsa ma pójść w górę o kolejne 1,4 proc. do 61,3 mln ton. To efekt większej produkcji w Stanach Zjednoczonych oraz w krajach Ameryki Południowej. Mniej wołowiny do światowego bilansu wniesie natomiast Australia - o 18,5 proc. w br. i o 2,9 proc. w 2017 r. - informuje FAMMU/FAPA.

wołowina, kraje mercosur, ue-kraje mercosur, umowa o wolnym handlu

Producenci wołowiny z Brazylii chcą gwarancji dostępu do rynku UE

Największe brazylijskie lobby farmerskie (CNA) naciska na negocjatorów ze strony krajów Mercosur o zabezpieczenie w umowie liberalizującej handel z Unią Europejską kontyngentu taryfowego na wołowinę w wysokości powyżej 120 tys. ton....

Farmerzy na Antypodach zintensyfikują działania zmierzające do zatrzymywania zwierząt płci żeńskiej w stadach oraz odbudowy pogłowia bydła.

W przyszłym roku więcej wołowiny wyprodukuje Brazylia (o 2 proc. do 9,5 mln ton) oraz Argentyna (o 3,8 proc. do 2,7 mln ton). Wzrost w tym pierwszym państwie będzie wynikiem kontynuacji ekspansji eksportu mięsa wspieranego przez relatywnie słabego reala oraz zwiększony dostęp do takich rynków zbytu, jak Chiny, Arabia Saudyjska i USA.

Niewielki skok wytwórczości mięsa wołowego w Argentynie będzie z kolei efektem przyjętych zmian polityki nowego rządu, czyli m.in. ze zniesienia podatku eksportowego oraz kwot wywozowych. Ma to zachęcić farmerów do odbudowy pogłowia bydła oraz zwiększenia wagi zwierząt.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu