Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej już działa

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
20-01-2017,8:20 Aktualizacja: 20-01-2017,9:10
A A A

Nowo powstałe Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej ma podnieść poziom świadomości zdrowotnej Polaków - poinformowano na konferencji prasowej w Instytucie Żywności i Żywienia.

Prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) wyjaśnił, że Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEŻ) zostało powołane w odpowiedzi na edukacyjne potrzeby Polaków. Nowa instytucja ma być źródłem wiarygodnej wiedzy o żywieniu i aktywności fizycznej.

żywność, marnowanie żywności, wyrzucanie żywności, znakowanie żywności, komisja europejska

Tony jedzenia trafiają na śmietnik. Trybunał gani Brukselę

Komisja Europejska za mało zrobiła, by ograniczyć marnowanie żywności w UE - stwierdzono w raporcie Europejskiego Trybunału Obrachunkowego. Podkreślono, że rocznie na śmietnik trafia w UE 88 mln ton jedzenia. KE odpiera zarzuty i zapewnia, że...

Według prof. Jarosza impulsem do powołania NCEŻ był sukces prowadzonego w latach 2011-2016 projektu "Zachowaj równowagę". Dzięki upowszechnianiu wiedzy o zdrowym żywieniu i aktywności fizycznej udało się doprowadzić do spadku występowania nadwagi i otyłości w szkołach oraz dotrzeć do milionów konsumentów.

W ramach projektu edukacją objęto również 12.400 kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią, dzięki czemu 87 proc. z nich utrzymało przyrost masy ciała w granicach normy, a 78 proc. miało prawidłową masę ciała również 6 miesięcy po porodzie.

Jak podkreślali eksperci, projekt "Zachowaj Równowagę" jednoznacznie pokazał, że Polacy potrzebują edukacji dotyczącej żywienia i aktywności fizycznej. Z problemem nadmiernej masy ciała zmaga się już blisko 60 proc. dorosłych osób w naszym kraju.

Najbardziej niepokojący jest jednak dramatyczny wzrost otyłości u dzieci i młodzieży. - Jeśli nie poradzimy sobie z otyłością i nadwagą, tym bardziej nie będzie nas stać na wydatki związane z jej skutkami: leczenie nowotworów, chorób metabolicznych i chorób serca - mówił prof. Jarosz.
żywność, targi WorldFood Warsaw, rynek żywności ekologicznej w Polsce, rolnictwo ekologiczne

Żywność ekologiczna to teraz prawdziwy hit. Coraz więcej upraw

Szacuje się, że rynek żywności ekologicznej w Polsce w 2015 r. osiągnął wartość ok. 800 mln zł, a w 2017 r. ma szansę przekroczyć 1 mld zł. Powierzchnia ekologiczna użytków rolnych w naszym kraju wynosi około 580 tys. ha. Liczba...

Zaprezentowano wyniki badań dotyczących wiedzy Polaków o żywieniu. Jak potwierdzają uliczne sondy, wiedzę czerpiemy głównie z internetu, dlatego w społeczeństwie funkcjonuje wiele mitów na temat zdrowego żywienia. Przedstawiciele wszystkich grup społecznych mają dość powierzchowną wiedzę w tej dziedzinie, dlatego większość wciąż nie potrafi wybrać korzystniejszego dla zdrowia produktu w sklepie, czy dania w restauracji.

Optymistyczne jest to, że idea zdrowego stylu życia budzi wśród Polaków przede wszystkim pozytywne emocje - ocenili eksperci z IŻŻ. Jedzenie i styl życia są modnym tematem, chętnie się o nich rozmawia. Ludzie chcą żyć zdrowo i aktywnie, dobrze się odżywiać.

Wiarygodnym źródłem wiedzy na ten temat, które w przystępny sposób rozwieje wszelkie wątpliwości, a także dostarczy zrozumiałych i praktycznych wskazówek ma być Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, bazujące na aktualnych badaniach naukowych (polskich i światowych) oraz wiedzy, doświadczeniu i codziennej praktyce zawodowej ekspertów IŻŻ.
rosja, podrabiana żywność, żywność, Rossielchoznadzor, Aleksiej Aleksiejenko, Rospotriebnadzo

Sklepy pełne podrabianej żywności

Lady sklepowe w Rosji są zapełnione podrabianą żywnością, a władze przymykają oczy na fałszowane produkty - ocenia w poniedziałek rosyjska prasa. Wskazuje, że resorty, w których gestii znajduje się monitoring żywności, od lat spierają się o...

Na stronie internetowej NCEŻ (www.ncez.pl) można znaleźć kompleksowe informacje dotyczące zarówno żywienia w ciąży, jak i potrzeb żywieniowych dzieci, sportowców czy osób pragnących po prostu zdrowo się odżywiać. Jest tam również dział przeznaczony dla producentów żywności oraz mające postać krótkich filmów wywiady z ekspertami dotyczące np. wegetarianizmu, żywienia się w czasie sesji egzaminacyjnej, chorób tarczycy czy diety mogącej zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera.

Ze strony Centrum można też ściągnąć darmowe aplikacje na smartfony i tablety dotyczące żywienia, jak "Asystent Zdrowego Żywienia" oraz "Zdrowa Mama" dla kobiet w ciąży. Specjalne kalkulatory pozwalają obliczyć wskaźnik masy ciała (BMI) oraz kaloryczność posiłków. Można też wysłać mailem zapytanie do eksperta.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu