Rośnie produkcja żywności ekologicznej na świecie - liderem Stany Zjednoczone

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: RS/(PAP) - redakcja@agropolska.pl
29-03-2015,11:30 Aktualizacja: 29-03-2015,20:01
A A A

Wartość produkcji ekologicznej na świecie szacowana jest na 55 mld euro (2013 r.) liderem są Stany Zjednoczone, które wytwarzają 43 proc. ekologicznej żywności. Polska na razie jest daleko w tyle. 
 

Według lutowego raportu Reaserch Institute of Organic Agriculture, na który powołuje się Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa, w 2013 roku globalna wartość produkcji ekologicznej osiągnęła 55 mld euro, a w Stanach Zjednoczonych - 24,3 mld euro. Kolejne pozycje zajmują Niemcy z produkcją ekologiczną 7,6 mld euro, Francja - 4,4 mld euro oraz Chiny 2,4 mld euro.

 

Eksperci oszacowali wartość rynku żywności ekologicznej w Polsce na ok. 600 mln zł.

 

Produkcja produktów ekologicznych w UE osiągnęła ponad 22,2 mld euro (40 proc. udział w produkcji światowej), co oznacza 6 proc. przyrost w porównaniu z 2012 rokiem.

 

W 2013 roku było na świecie około 2 mln producentów ekologicznych, w tym: w Indiach: 650 tys., Ugandzie: 189,6 tys., Meksyku: 169,7 tys.

 

Pod koniec 2013 r. areał przeznaczony pod tę produkcję -  bez nawozów sztucznych i innych środków chemicznych - był na poziomie 43,1 mln ha. Największa powierzchnia znajdowała się w Australii: 17,2 mln ha (głównie pod wypas), w Argentynie: 3,2 mln ha oraz USA: 2,2 mln ha.

 

Obszar UE obejmuje około 1/3 globalnego ekologicznego areału, tj. 11,5 mln ha, w tym najwięcej w Hiszpanii: 1,6 mln ha, Włoszech 1,3 mln ha i Francji oraz Niemczech: po 1,1 mln ha. W Polsce uprawy ekologiczne zajmują 650 tys. ha, stanowi to 2,2 proc. areału gruntów rolnych.

 

W UE najwięcej areału pod uprawy ekologiczne jest w Austrii - 19,5 proc. oraz w Szwecji - 16,3 proc.

 

Warto zauważyć, że jednocześnie rośnie powierzchnia upraw genetycznie modyfikowanych. W 2014 r. w stosunku do 2013.r wzrosła o 3,6 proc. (o 6,3 mln ha) do 181,5 mln ha. Najwięcej takich upraw znajduje się w Stanach Zjednoczonych (ok. 73 mln ha). Ponadto uprawy GMO zajmują duże powierzchnie w Argentynie (ponad 24 mln ha) i w Hiszpanii. (PAP)

 
Poleć
Udostępnij
ass="left">Skomentuj
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu