Bydło rzeźne zarówno w Unii Europejskiej jak i w Polsce pod koniec roku podrożało. Jednocześnie krajowe notowania były jednymi z najwyższych w krajach Wspólnoty.
Krajowe ceny żywca wołowego była o 18,54 euro za 100 kg wyższa niż średnio w Unii Europejskiej. Foto_Remigiusz...
Po koniec ubiegłego roku odnotowano wzrost cen bydła rzeźnego zarówno na rynku europejskim jak i w Polsce. Krajowa cena tego rodzaju żywca była wyższa niż średnio uzyskiwali producenci w Unii Europejskiej.
Notowania żywca wołowego w Polsce na przełomie grudnia i stycznia były jednymi z najwyższych w Unii Europejskiej.
W krajach Wspólnoty średnio za bydło rzeźne klasy R3 dostawcy otrzymywali 434,40 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 1972 zł.
Cena ta była o 2% wyższa niż tydzień wcześniej i o 1% niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań z końca 2020 r. bydło rzeźne podrożało o 20%.
Ceny bydła ogółem na przełomie grudnia i stycznia wyraźnie wzrosły. Spadek notowań w tym okresie dotyczył zwierząt w wieku 8-12 miesięcy oraz krów. Bydło ogółem w terminie od 27 grudnia do 2 stycznia, jak podaje...
Żywiec wołowy tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej kosztował 452,94 euro za 100 kg, czyli około 2056 zł.
Uzyskiwana w kraju cena była o 18,54 euro (około 84,17 zł) za 100 kg wyższa niż średnio w Unii Europejskiej. Jednocześnie była ona o 32,38 euro (około 146,99 zł) wyższa niż we Francji, o 10,95 euro (około 49,71 zł) wyższa niż w Irlandii i o 54,60 euro (około 247,86 zł) wyższa niż w Niderlandach.
W zakładach mięsnych w ostatnim tygodniu grudnia 2021 r., jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat sprzedawano przeciętnie po 18,73 zł za kg.
Cena ta była o 3 gr za kg niższa niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem, a także o 34% wyższa niż przed rokiem.