Bydło w skupie od początku bieżącego roku drożało. Jednak pod koniec stycznia ceny ustabilizowały się na stosunkowo wysokim poziomie, a w lutym nieznacznie wzrosły.
Notowania bydła w skupie od początku roku sukcesywnie rosły. Na przełomie stycznia i lutego wzrost ten wyhamował, ale ceny utrzymały się na stosunkowo wysokim poziomie.
Żywiec wołowy w dniach 25-31 stycznia 2021 r. był skupowany w Polsce średnio po 6,69 zł za kg. Cena ta była o 1 gr za kg niższa niż w poprzednich notowaniach, ale o 2% wyższa niż przed miesiącem i o 7% niż rok wcześniej.
Zakłady mięsne, jak informuje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, sprzedawały kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych byków do 2 lat przeciętnie po 13,63 zł za kg.
Nigeria jest rynkiem o rosnącym potencjale, posiadającym duże możliwości w zakresie sprzedaży do tego kraju mleka w proszku, szczególnie tzw. fat milk. W 2020 r. w Unii Europejskiej zanotowano wzrost eksportu sera do Nigerii o 21%, pełnego...
Cena ta była o około 2% niższa niż tydzień i miesiąc wcześniej. Ćwierćtusze były jednocześnie o 5,5% droższe niż w analogicznym tygodniu stycznia 2020 r.
W notowaniach z 9 lutego cena byków w wadze żywej wyniosła 7,51 zł za kg i była o 4 gr za kg wyższa niż ta z 2 lutego.
Jałówki skupowano średnio po 6,87 zł za kg. było to o 1 gr za kg więcej niż uzyskiwali producenci przed tygodniem.
Średnia cena krów wyniosła 4,85 zł za kg i była o 3 gr za kg wyższa niż przed tygodniem.
Byki w rozliczeniu poubojowym kosztowały średnio 13,72 zł za kg i były o 2 gr za kg droższe niż uzyskiwali producenci 2 lutego.
Poubojowa cena jałówek wzrosła o 2 gr za kg i osiągnęła poziom 13,14 zł za kg, a krowy podrożały o 7 gr za kg do wartości 10,90 zł za kg.