Marchew i pomidory to przysmaki Szwajcarów

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (bea), FAMMU/FAPA | redakcja@agropolska.pl
05-06-2015,16:10 Aktualizacja: 05-06-2015,16:25
A A A

Rynek szwajcarski w ubiegłym roku największą konsumpcję w odniesieniu do warzyw zanotował w przypadku marchwi, tj. 8,23 kg na osobę. Równie chętnie Szwajcarzy kupowali pomidory oraz sałatę lodową.

W 2014 roku konsumpcja marchwi wyniosła 8,23 kg na osobę, pomidorów 7,82 kg, a sałaty 4,69 kg. Poza tymi trzema najchętniej spożywanymi warzywami, powodzeniem cieszą się słodka papryka 4,23 kg, ogórki 3,72 kg, melony 3,48 kg, cebula 3,38 kg, cukinia 3,18 kg oraz pomidory koktajlowe 2,64 kg.

warzywa, warzywa mrożone, pomidor, kapusta, marchew, cebula

Spada eksport świeżych i mrożonych warzyw. Embargo wciąż daje się we znaki

W pierwszych ośmiu miesiącach sezonu 2014/2015 Polska sprzedała do innych krajów 429 tys. ton świeżych i mrożonych warzyw. To o 6 proc. mniej niż przed rokiem.   Jak informują analitycy BGŻ - opierając na najnowszym raporcie Eurostatu -...

Preferencje Szwajcarów odnośnie owoców wyglądają następująco. W minionym roku konsumenci kupili 63,0 tys. ton jabłek i 60,0 tys. ton bananów. Na trzecim miejscu uplasowały się pomarańcze i kolejno mandarynki, winogrona i gruszki. Jak wynika z zaprezentowanych danych w 2014 roku na popularności zyskały przede wszystkim cytryny, mandarynki, banany oraz truskawki. Mniej za to kupowano pomarańczy, winogron oraz melonów. Z roku na rok na popularności tracą również w Szwajcarii jabłka i nektarynki.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu