Zapasy jabłek coraz mniejsze. Rośnie konsumpcja i eksport

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: BGŻ, (em) | redakcja@agropolska.pl
09-04-2015,12:40 Aktualizacja: 09-04-2015,14:06
A A A
Na początku marca w polskich chłodniach i magazynach było 724 tysięcy ton jabłek. To o 6,5 procenta więcej niż o tej samej porze przed rokiem.
 
Tak wynika z opublikowanych właśnie danych Światowego Stowarzyszenia Jabłoni i Gruszy, na które powołują się analitycy BGŻ. A jeszcze miesiąc wcześniej rezerwy w relacji rocznej były wyższe aż o 15,8 proc. W lutym dystrybucja tych owoców w kraju wyniosła 292 tys. ton i była o blisko połowę większa w porównaniu z tym samym czasem 2013 roku.  
 
Do zmniejszenia zapasów przyczyniły się większa konsumpcja, wysoki eksport do krajów trzecich (oczywiście z wyłączeniem Rosji) oraz wycofanie części produkcji z rynku. To z kolei sprawiło, że w górę poszły ceny jabłek. 
 
W marcu w Polsce zapasy tych owoców zmniejszyły się najbardziej ze wszystkich krajów UE. W pozostałych państwach Wspólnoty lutowa sprzedaż była tylko o 2,6 proc. wyższa niż przed rokiem i rezerwy jabłek na 1 marca wynosiły 2,143 mln ton - były o 10,7 proc. wyższe jak przed rokiem.
Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu