Buraków w tym roku będzie mniej, dużo mniej

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: DR INŻ. ARKADIUSZ ARTYSZAK | REDAKCJA@AGROPOLSKA.PL
07-02-2015,14:05 Aktualizacja: 08-02-2015,13:36
A A A

Ostatnia kampania cukrownicza była rekordowa pod względem uzyskiwanych plonów buraków cukrowych oraz produkcji cukru. Nie jest to jednak powód do radości, bo limity produkcji się nie zmieniły. Mówi się o ograniczeniu tegorocznej kontraktacji o 25 proc., a nawet o ponad 30 proc. w stosunku do posiadanych limitów.

Trudna sytuacja na rynku wynika zapewne z niskich cen cukru na świecie; ale to można było przewidzieć. Swój udział mają też cukrownicy, którzy kontraktowali buraki pozakwotowe. Wreszcie, swoje dołożyli ci plantatorzy, którzy nie wiadomo w jakim celu kontraktowali takie buraki.

Ich produkcja nie mogła się opłacać, bo ceny skupu w żadnej mierze nie pokrywały ponoszonych kosztów.

Nie przyniosły skutku apele Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego, o zaniechanie takiego procederu. Dlatego w tym roku rolnicy muszą już teraz myśleć, co zasiać na części pól zostawionych pod buraki cukrowe.     

Limit produkcji cukru dla Polski wynosi 1 405,6 tys. t. Każda tona cukru ponad tę wielkość, stanowi cukier pozakwotowy, którego nie wolno sprzedać na rynku unijnym. Według danych GUS w 2014  r. z ponad 190 tys. hektarów zebrano 11,5 mln t buraków.

Jak zawsze sukces ma wielu ojców, a porażka jest sierotą. Tak też jest w tym przypadku. Paradoksalnie jednak, sukces w produkcji zmienił się w klęskę.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu