W I kwartale 2015 r. ceny tusz wieprzowych były niższe

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
14-07-2015,10:10 Aktualizacja: 14-07-2015,10:07
A A A

Średnia cena skupu tuszy wieprzowej w I kwartale 2015 r. była o 11 proc. niższa niż w tym samym czasie w 2014 r. Tak wynika z danych przedstawionych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi podczas posiedzenia Krajowej Rady Klasyfikacji Tusz Zwierząt Rzeźnych.

Średnia mięsność tusz wieprzowych skupionych w tym czasie w Polsce wyniosła 57.02 proc. Z kolei średnia waga ubijanych tuczników to 92,2kg.

Według Krajowej Rady Klasyfikacji Tusz Zwierząt Rzeźnych w pierwszych trzech miesiącach 2015 r. w strukturze skupu trzody chlewnej w kraju dominowały klasy wysokomięsne. 18,41 proc. zwierząt było zakwalifikowanych w klasie S tj. powyżej 60 proc. mięsności, a 59,28 proc. w klasie E tj. od 55 do 60 proc.

W kwietniu br średnia cena za kg tuszy wynosiła 5,69 zł/kg tuszy i była o o 12,6 proc. niższa niż rok wcześniej. W tym czasie w 11 państwach członkowskich cena skupu była niższa niż w Polsce. Najmniej za kg tuszy otrzymywali hodowcy w Belgii i Holandii, a najwięcej na Malcie.

Natomiast w pierwszym tygodniu maja za 100 kg tuszy producenci otrzymywali ok. 138 EURO tj. ok 5,55 zł/kg. Obecnie jest to 146,61 Euro za 100kg czyli ok. 6,14 zł/kg.

Krajowa Rada Klasyfikacji Tusz Zwierząt Rzeźnych jest organem doradczym i opiniodawczym dla Oddziału Technologii Mięsa i Tłuszczu wchodzącego w skład struktury organizacyjnej Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego. Jej zadaniem jest m.in. opiniowanie problemów związanych z systemem klasyfikacji tusz zwierząt rzeźnych oraz ocena jego funkcjonowania.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu