Popyt na mięso będzie większy. Drób napędza produkcję

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agropolska.pl
07-01-2015,12:35 Aktualizacja: 19-01-2015,12:07
A A A
Według grudniowego raportu Komisji Europejskiej do 2024 r. produkcja mięsa we Wspólnocie wzrośnie do 45 mln 94 tys. ton. To przede wszystkim efekt stale rosnącej wytwórczości drobiu.
 
W minionych latach produkcja drobiu uzupełniała lukę powstałą w wyniku redukcji podaży wołowiny i wieprzowiny - informuje Fammu/Fapa. 
 
Mimo optymistycznych prognoz krótkoterminowych dotyczących odbudowy produkcji mięsa wołowego w krajach UE w bieżącej dekadzie jego wytwórczość znowu będzie jednak spadać. Stabilna ma być produkcja wieprzowiny, a drobiu rosnąć. 
 
Jak prognozuje Komisja Europejska pod koniec bieżącej dekady wytwórczość mięsa drobiowego zwiększy się do 13 mln 957 tys. ton, wołowiny obniży się do 7 mln 549 tys. ton, a mięsa wieprzowego osiągnie 22 mln 631 tys. ton. 
 
Rosnąca populacja mieszkańców oraz silny wzrost ekonomiczny w krajach rozwijających się (mniejszy jednak niż w poprzedniej dekadzie) będą sprzyjały utrzymywaniu się silnego popytu na mięso w tych krajach i przyczyną się do wzrostu unijnego eksportu.
 
Jak prognozuje Komisja Europejska, do 2024 r. sprzedaż mięsa ogółem ze Wspólnoty zwiększy się o 21,5 proc. w porównaniu z szacowanym wywozem z 2014 r. i wyniesie 4 mln 291 tys. ton. 
 
Będzie to możliwe przede wszystkim dzięki zwiększeniu się eksportu mięsa drobiowego (o 24 proc.) i wieprzowego (o 23 proc.). W prognozowanym okresie wywóz mięsa wołowego obniży się z kolei o 11 proc.
 
Do 2024 r. spożycie mięsa ogółem w krajach Wspólnoty może wzrosnąć o 1,7 proc. do 42 mln 165 tys. ton. Konsumpcja przypadająca na jednego mieszkańca utrzyma się na zbliżonym poziomie notowanym w 2014 r., czyli 65,1 kg na osobę.
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu