Polski drób coraz lepiej się sprzedaje. Na rynkach trzecich też

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: BGŻ, (em) | redakcja@agropolska.pl
29-06-2015,10:25 Aktualizacja: 29-06-2015,11:04
A A A

Sprzedaż nieprzetworzonego mięsa drobiowego z Polski przez pierwsze cztery miesiące bieżącego roku wzrosła o 17 proc. do 257 tys. ton.

Jak wynika z danych Eurostat, na które powołują się analitycy BGŻ w pierwszych czterech miesiącach bieżącego roku wysyłki poza Wspólnotę wzrosły przez rok o 45 proc. do ok. 56 tys. ton. Dla porównania rok wcześniej tempo wzrostu sprzedaży do krajów trzecich było zaledwie na poziomie ok. 8 proc.

Odwrotne tendencje można zauważyć dla eksportu nieprzetworzonego mięsa drobiowego na rynek unijny. Od stycznia do końca kwietnia eksport wyniósł ok. 201 tys. ton, czyli 11 proc. więcej niż przed rokiem. A to oznacza wyhamowanie dynamiki wzrostu o 6 proc.

mięso drobiu, rynek mięsa, produkcja drobiu

Polska wciąż jest największym producentem drobiu w UE

W 2014 roku państwa Unii Europejskiej wyprodukowały 13,181 mln ton mięsa drobiu. 14 procent towarów powstało w Polsce. FAMMU/FAPA informuje, że największym producentami tego gatunku mięsa we Wspólnocie była Polska, gdzie wytworzono...

Cały czas jednak głównym odbiorcą surowca z Polski jest rynek UE (78 proc. wysyłek), a najważniejszymi importerami pozostają Niemcy, Wielka Brytania, Francja i Czechy. Ponadto w analizowanym czasie dwukrotnie zwiększyła się sprzedaż do Belgii, ale wolumen jest nadal o połowę mniejszy od wysyłek na rynek brytyjski.

Z kolei - jak wynika z danych Eurostat - na rynkach pozaunijnych systematycznie rośnie sprzedaż do Beninu, która w pierwszych czterech miesiącach br. poszła w górę o 17 proc. do 11 tys. ton. Prawie czterokrotnie zwiększył się eksport na Ukrainę, który wyniósł  9,1 tys. ton, a niemal trzy razy więcej surowca (8 tys. ton) trafiło do Chin.

Biorąc pod uwagę dynamikę sprzedaży nieprzetworzonego mięsa drobiowego w omawianym okresie na wszystkich rynkach zagranicznych przez rok zwiększyła się o 17 proc. do 257 tys. ton. To o 38 tys. ton więcej niż przed rokiem.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 1/2024

Hoduj z głową bydło:

-Gdy brakuje kiszonki z kukurydzy

-Kiszonki i woda nie mogą zamarzać

-Zimny wychów na zdrowie

-Jak walczyć z chorobami racic?

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu