Polska ma coraz większy udział w handlu drobiem

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agropolska.pl
13-03-2015,12:05 Aktualizacja: 13-03-2015,12:30
A A A
Przed rokiem UE sprzedała do krajów trzecich ponad 1,4 mln ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu. Przez rok eksport wzrósł zatem o 5,2 proc.
 
Tak wynika z najnowszych danych przedstawionych przez Komisję Europejską. Dodatnie saldo Wspólnoty w handlu zagranicznym tym gatunkiem mięsa wzrosło w skali roku o 9,6 proc. do 685,6 tys. ton - informuje FAMMU/FAPA.  
 
W strukturze towarowej wolumenu wywozu dominowały mięso, podroby i przetwory z kurcząt (85 proc. całej sprzedaży), których sprzedaż poza UE zwiększyła się o 6,6 proc. do ponad 1,2 mln ton. Spadł natomiast eksport produktów z indyków (o 1,3 proc. do 140,4 tys. ton), kaczek (o 16,4 proc. do 7,1 tys. ton) oraz gęsi (o 30,9 proc. do 2,8 tys. ton). 
 
Najwięcej drobiu do krajów trzecich wyekspediowały Francja, Holandia, Polska, Niemcy, Belgia i Wielka Brytania. Nasz udział w unijnym wywozie wyniósł 11 proc. i przez rok wzrósł o 28 proc. 
 
Największymi odbiorcami drobiu z UE w 2014 r. były kraje afrykańskie - RPA i Benin. Ważnym odbiorcą stał się ponownie Hongkong. Mniejsze były z kolei wysyłki do Arabii Saudyjskiej, głównego importera mięsa ze Wspólnoty oraz do Rosji, Zjednoczonych Emiratów Arabskich i Chin. 
 
Z kolei import sektora drobiu z krajów trzecich do UE w 2014 r. wyniósł 778,2 tys. ton i przez rok spadł o 0,7 proc. Pozycję największego dostawcy utrzymała Brazylia (57 proc. przywozu).
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu