Powstała sekcja rasowa bydła Hereford

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
23-05-2015,9:00 Aktualizacja: 22-05-2015,22:42
A A A

- Stworzenie sekcji rasowej bydła Hereford ma pokazać, że wołowina pochodząca od tych zwierząt cechuje się bardzo wysoką jakością i zaspokoi gusta nawet najbardziej wybrednych smakoszy tego mięsa - mówi Marcin Ciok, zarządca gospodarstwa Futura XXI Sp. z.o.o, które zajmuje się hodowlą Herefordów.

Ta inicjatywa ma m.in. podnieść z kolan produkcję polskiej wołowiny. Od wielu lat statystyki dotyczące spożycia tego mięsa w naszym kraju są bardzo złe. Jeszcze w latach 70-tych ubiegłego wieku Polacy jedli nawet kilkanaście kilogramów na osobę. W ubiegłym roku według Głównego Urzędu Statystycznego było to zaledwie 1,7 kg.

Na szczęście w ostatnich miesiącach w Polsce rośnie popularność wołowiny kulinarnej pozyskiwanej od bydła ras mięsnych. W większych miastach powstają liczne tzw. burgerownie i restauracje, które oferują dobrej jakości wołowinę m.in. steki.

Dlatego zarząd PZHiPBM postanowił, że w ramach swoich struktur będzie powoływał sekcje rasowe bydła mięsnego. Pierwszą dla rasy Hereford utworzył 7 maja br. Jej przewodniczącym został Mariusz Białek, właściciel gospodarstwa Futura XXI Sp. z.o.o, które posiada ok. 400 sztuk bydła tej rasy.

- Zarząd PZHiPBM liczy, że inicjatywa stworzenia tej sekcji doprowadzi do zwiększenia opłacalności hodowli bydła mięsnego i stałego wzrostu jakości polskiej wołowiny kulinarnej - czytamy w oświadczeniu zarządu związku.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA