Buhaj limousine superczempionem

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
18-05-2015,10:35 Aktualizacja: 18-05-2015,10:38
A A A

W Poznaniu zakończyła się XXVII Krajowa Wystawa Zwierząt Hodowlanych w Poznaniu. Wśród stawki bydła mięsnego tytuł superczempiona zdobył buhaj w wieku powyżej 24 miesięcy o imieniu Nylon rasy limousine należący do Agro-Provimi Sp. z.o.o

- W ostatnich latach polscy hodowcy bydła mięsnego wykonali na prawdę doskonałą pracę. Zwierzęta powoli dorównują do europejskiej czołówki. Martwi mnie tylko liczba sztuk wystawianych na krajowej wystawie. Ciągle jest ich za mało i nie do końca wiem dlaczego tak się dzieje - powiedział nam po zakończeniu ekspozycji sędzia główny Gilles Lequeux z Francji.

Najpiękniejsze w kraju wybrane

Za najlepszą krowę wśród krów w laktacji rasy hf uznano Maggie pochodzącą z Przedsiębiorstwa Rolniczo-Hodowlanego "Gałowo". Na XXVII Krajowej Wystawie Zwierząt Hodowlanych w Poznaniu w grupie bydła mlecznego oceniono niemal...
I rzeczywiście w porównaniu do ubiegłorocznej krajowej wystawy bydła mięsnego do Poznania przyjechało zdecydowanie mniej hodowców. Rok temu w Sielinku było ich 21, a w tym roku zaledwie dziewięciu.

Zgodnie z katalogiem wystawy hodowcy zaprezentowali 55 zwierzęta w pięciu kategoriach, buhaje do 24 miesięcy, buhaje powyżej 24 miesięcy, krowa z cielęciem, jałowice hodowlane do 18 miesięcy i jałowice hodowlane powyżej 18 miesięcy.

Oceniał je trzyosobowy zespół selekcjonerów, którego przewodniczącym był Gilles Lequeux z Francji. Towarzyszyli mu David Beaudiment również z Francji oraz Barbara Binerowska z PZHiPBM.

Tytułem czempiona wystawy nagrodzili oni 11 sztuk. Z kolei tytuł superczempiona trafił do Agro-Provimi Sp. z.o.o za buhaja powyżej 24 miesięcy rasy limousine o imieniu Nylon po francuskim buhaju Virtuel.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA